Чи може мамограф побачити рак?

Рак молочної залози є одним із найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок у світі. Незважаючи на його поширеність, багато жінок досі не знають, про які ознаки слід турбуватися, які аналізи здати, щоб виявити рак, або до якого лікаря звернутися.
Сьогодні ми поговоримо про обстеження грудей.
Щоб груди були здоровими, необхідно регулярно проходити обстеження. Кожна жінка повинна щомісяця самостійно пальпувати груди, перевіряючи, чи немає у них ущільнень. Крім того, запорукою здорових грудей є регулярне відвідування мамолога.

Як часто і в якому віці потрібно відвідувати мамолога?

Слід зазначити, що захворюваність на рак молочної залози в останні десятиліття неухильно зростає, крім того, зростає кількість молодих жінок, хворих на це захворювання. Тому зараз вважається, що до лікаря на консультацію та обстеження, навіть за відсутності тих чи інших скарг, потрібно звертатися приблизно з 30 років. На жаль, рак молочної залози зустрічається і в молодому віці, але основна група ризику – жінки старшого віку. Особливістю раку молочної залози є те, що на ранніх стадіях він може не викликати жодних скарг, не мати об’єктивних і суб’єктивних зовнішніх проявів. Однак своєчасне обстеження дозволяє виявити цей вид злоякісної пухлини.

Обстеження повинно починатися з основного огляду, кожна жінка повинна знати, як правильно оглядати свої груди. Під час обстеження на прийомі та консультації мамологи завжди розповідають і показують, як правильно оглядати і промацувати груди, щоб не пропустити жодного підозрілого моменту.

Обстеження з метою раннього виявлення раку молочної залози починається з огляду. Перше, що має насторожити:

  • Наявність пальпованого, тобто виявленого при пальпації, щільного окремо стоячого вузла в молочній залозі.
  • Почервоніння будь-якої ділянки шкіри грудей
  • Наявність набряку шкіри Будь-які деформації грудей.
  • Втягнення соска - дуже важливий момент, це може бути ознакою наявності злоякісної пухлини.
  • Виділення із сосків. Особливо кривавого типу, коли з соска йде практично чиста кров.

Наявність цих ознак не завжди говорить про те, що це злоякісний процес і рак. Але в цих випадках обов'язково потрібен більш детальний огляд і огляд жіночих грудей.

Всі ці ознаки можуть бути небезпечними і підлягають обстеженню у лікаря, але перше, з чим звертаються жінки до мамолога-онколога, це наявність окремо лежачої шишки, що прощупується, визначається при пальпації.

При виявленні таких скарг після детального огляду лікар направляє пацієнта на обстеження.

Основними методами обстеження молочних залоз є:

  • Мамографія
  • Ультразвукове дослідження молочних залоз і регіонарних лімфовузлів
  • Магнітно-резонансна томографія молочних залоз (дозволяє виявити невеликі пухлини, але це не панацея).

Мамографія є найпоширенішим способом виявлення раку молочної залози. Вона показує високу ефективність виявлення раку, і лікарі рекомендують робити його раз на рік, навіть якщо немає ознак раку грудей, жінкам від 35-40 років.

Чому важливо пройти мамографію? Чи може мамограф побачити рак?

Причина в тому, що невеликі пухлини, які знаходяться десь глибоко в тканинах молочної залози, спочатку не прощупуються, тобто ні сама жінка, ні мамолог не можуть пропальпувати це утворення. Дані мамографії дозволяють лікарю запідозрити і навіть виявити пухлину молочної залози на ранній стадії. Після виявлення новоутворення вирішується питання про морфологічне підтвердження діагнозу шляхом пункційної біопсії або трепанаційної біопсії пухлини молочної залози.

Наскільки точна мамографія грудей?

При мамографії молочних залоз можна виявити пухлину розміром близько 0,5-1 сантиметра в залежності від щільності і розташування шишки.

Мамографія болюча? Чи небезпечна мамографія?

Показання до мамографії, якщо вона необхідна і призначена лікарем, перевищують небезпеку і хворобливість цієї процедури. Сучасні апарати роблять мамографію практично безболісною. Також варто відзначити, що мамографія не є небезпечною, оскільки це короткочасне рентгенівське дослідження. Доза опромінення невелика, і раз на рік-півтора цілком безпечно робити мамографію. Крім того, ця методика дозволяє виявити рак молочної залози на ранній стадії, а отже, зупинити рак, коли він найменш небезпечний.

Коли краще робити мамографію?

Найкращим часом вважається 6-12 день місячного циклу. У цей період найменш виражена естрогенна стимуляція тканини молочної залози, менший набряк, нагрубання, і, як наслідок, тканина молочної залози краще розташовується.

Як проходить мамографія?

Сама процедура займає не більше 20 хвилин. Мамографія не вимагає спеціальної підготовки, не рекомендується використовувати присипку і антиперспіранти, оскільки вони можуть спотворити зображення.

  • Знімок зроблений без одягу та прикрас.
  • Груди кладуть на спеціальну поверхню і притискають пластиною. Більш плоска форма необхідна для точності дослідження.
  • Мамограф робить знімок в декількох проекціях.
  • Процедуру повторюють з другою груддю.
  • Після того як знімок зроблений, робиться висновок.


Чи може загальний клінічний аналіз крові виявити рак грудей?

Загальноклінічний аналіз крові дозволяє дуже приблизно запідозрити наявність злоякісного процесу в організмі. Але ці дані не вказують на будь-який конкретний тип раку і не можуть визначити чи розпізнати його. Аналізи покажуть такі показники, як швидкість осідання еритроцитів, підвищені при нормальному самопочутті, без температури. Це може свідчити про необхідність більш детального обстеження цього пацієнта. Наявність анемії, тобто зниження гемоглобіну, еритроцитів і тромбоцитів може свідчити про наявність злоякісної пухлини.

Існують певні види онкомаркерів, які дозволяють зрозуміти, є злоякісний процес чи ні, так би мовити, не побачивши первинної пухлини. Слід сказати, що онкомаркери не є діагностично значущими у виявленні первинних пухлин молочної залози. Онкомаркери можуть бути підвищені, але пухлини немає. Вони можуть бути нормальними за наявності пухлини молочної залози.

Ці маркери можуть бути дуже інформативними для виявлення прогресування захворювання. Тобто, коли первинна пухлина пролікована і пацієнт перебуває під наглядом, а також у разі віддалених метастазів або рецидиву захворювання. У цьому випадку маркери свідчать про те, що щось йде не так, а їх збільшення говорить про те, що слід шукати прогресування захворювання.

Що таке генетичний тест на рак?

Генетичний тест для виявлення мутацій в генах, відповідальних за розвиток різних типів пухлин. Лікарі ідентифікують мутації в двох найпоширеніших генах BRCA1 і BRCA2. Якщо є мутації, це означає, що ця жінка має вищий ризик захворювання, ніж жінки, які не мають мутації. Цей тест особливо важливий, якщо в родині є рак. Тобто, якщо близькі кровні родичі хворіли на рак молочної залози і є мутація в одному з цих генів, то ризик захворіти вищий і пацієнту потрібно частіше проходити обстеження. Якщо зазвичай жінка проходить обстеження раз на рік (мамографія, УЗД, огляд), то жінці, в родині якої є мутації цих генів, необхідно проходити обстеження не рідше одного разу на півроку.

Наявність мутації не означає, що жінка зі стовідсотковою ймовірністю захворіє на рак молочної залози, але після певного віку, приблизно в 50-60 років, ймовірність значно зростає.

Сьогодні при наявності сімейного анамнезу в обов’язковому порядку пройти тест на наявність генетичної мутації. Аналіз також важливий для тих жінок, у яких вже була діагностована пухлина молочної залози, оскільки вважається, що при наявності мутації BRCA1 ризик розвитку раку здорової грудей вище, ніж за відсутності цієї мутації. У таких випадках часто розглядають профілактичну реконструкцію здорової молочної залози одночасно з хворою молочною залозою.

Чи потрібно проходити обстеження, якщо груди мене не турбують?

Відповідь однозначна - ТАК! Ми вже писали і повторимося, що ранні новоутворення зазвичай не викликають жодних скарг і їх можна виявити лише за допомогою додаткових методів обстеження, наприклад мамографії.

Слід розуміти, що в наш час ранній рак, і не тільки ранній, навіть більш запущені варіанти раку молочної залози, це не вирок. Жінкам, які захворіли, необхідно провести повне обстеження, провести морфологічну діагностику, визначити гістохімічний підтип пухлини та провести адекватне лікування. При дотриманні цих умов прогноз при такому діагнозі стає сприятливим і шанси на одужання у жінок, які захворіли на рак грудей, досить високі.

Тому не варто боятися відвідування лікаря, при виявленні шишки або інших тривожних симптомів потрібно звернутися до лікаря і розповісти свою історію, а кваліфікований онколог-мамолог призначить додаткові обстеження і лікування.

Мамограф може побачити рак на ранніх стадіях і врятувати вам життя. Не ігноруйте щорічні огляди, проходьте обстеження, стежте за своїм здоров’ям і будьте здорові.

Якщо у вас залишилися питання або ви бажаєте пройти обстеження у мамолога чи пройти лікування раку молочної залози в Україні, ви можете звернутися до менеджера UAmedTOURS.

ВІДМОВА ВІД МЕДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
Цей контент призначений виключно для інформаційних та освітніх цілей. Він не призначений для надання медичної консультації чи заміни такої консультації чи лікування в особистого лікаря. Всім читачам даного матеріалу рекомендується проконсультуватися зі своїми власними лікарями або кваліфікованими фахівцями з охорони здоров'я. UAmedTOURS не несе відповідальності за можливі наслідки для здоров'я будь-якої особи або осіб, які читають інформацію, що міститься в даному освітньому контенті. Всі читачі цього контенту, особливо ті, хто приймає рецептурні або безрецептурні препарати, повинні проконсультуватися зі своїми лікарями, перш ніж вносити будь-які зміни до свого раціону харчування, способу життя, приймати таблетки або інші факти, які можуть вплинути на ваше фізичне та психологічне здоров'я.

Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
0 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...