Остеопороз - це стан, за якого відбувається втрата кісткової тканини. Оскільки тканина руйнується на мікроскопічному рівні, кістки стають більш крихкими і можуть легко зламатися. Зовсім нещодавно було виявлено, що існує зв'язок між остеопорозом і станом зубів та щелепи.


 

Симптоми остеопорозу

Існує безліч чинників ризику розвитку остеопорозу, включно з низьким споживанням кальцію з їжею, рівнем активності, розміром тіла, гормональними факторами та генетикою.

Коли щільність кісткової тканини щелепи зменшується, розвиваються різні стоматологічні патології, які можуть призвести до втрати зубів. Для відновлення функціональності та естетики щелепної системи необхідне протезування. Зубні імплантати є найкращим варіантом, оскільки вони надійніші, зручніші та естетичніші, ніж інші варіанти заміни зубів.

Багатьох пацієнтів, які страждають на остеопороз, цікавить питання, чи можна їм встановити зубні імплантати. На щастя, наявність остеопорозу не позбавляє людину права на встановлення імплантатів. Насправді, зубні імплантати часто рекомендують пацієнтам з остеопорозом, оскільки імплантат стимулює регенерацію кісткової тканини та збільшує щільність кісткової тканини в цій ділянці.

Дізнатися більше про зубні імпланти

Показання та протипоказання 

Зубні імплантати виготовляють із титану і встановлюють безпосередньо в щелепну кістку, де вони відіграють роль штучних коренів зубів. До імплантату кріпиться зубний протез (коронка, міст або протез). Імплантати можуть використовуватися для заміни одного зуба, невеликої ділянки зубів або навіть усіх зубів, і можуть бути встановлені як у верхній, так і в нижній щелепі.

Оскільки зубний імплантат імплантується безпосередньо в щелепну кістку, він дуже надійний і може використовуватися для повсякденних дій, таких як жування і мовлення, точно так само, як і природний зуб. Це робить імплантати більш зручними і комфортними, ніж інші варіанти заміни зубів. Крім того, зубний імплантат стимулює ріст кісткової тканини навколо нього, що допомагає підтримувати міцність і цілісність щелепної кістки.

У деяких випадках пацієнту можуть відмовити в установці зубних імплантатів. Рішення про доцільність імплантації приймає лікар, використовуючи дані комп'ютерної томографії. Це тривимірне сканування, яке дає змогу лікарю побачити стан щелепної кістки під різними кутами та шар за шаром. Таким чином, лікар може оцінити ступінь розвитку захворювання, атрофію кістки і мінеральний склад, щоб визначити, чи здатна щелепна кістка пацієнта витримати імплантат. Якщо ні, то може бути розглянута можливість кісткової пластики. Це процедура, яка зміцнює кістку в даній ділянці, щоб підготувати її до встановлення імплантату.

Певні фактори є протипоказаннями для зубних імплантатів, що означає, що зубні імплантати не є хорошим варіантом для цих пацієнтів. До них належать:

  • туберкульоз;
  • порушення згортання крові або інші захворювання крові;
  • злоякісні пухлини;
  • брюксизм;
  • психічні розлади;
  • важкі судинні та серцеві аномалії;
  • захворювання, що передаються статевим шляхом;
  • абнормальний прикус;
  • гострі інфекції;
  • загострення хронічних захворювань;
  • алкоголізм або куріння (якщо пацієнт не може відмовитися від сигарет протягом тривалого періоду часу);
  • вагітність або лактація;
  • загострення хронічних захворювань;
  • низький рівень імунітету.

Неякі з цих станів оборотні, і зубні імплантати стануть можливими для цих пацієнтів після відповідного лікування. Ми допомагаємо нашим пацієнтам отримати доступ до медичної допомоги в порядку черги. Остеопороз і зубні імплантати

Імплантаційні протоколи при остеопорозі

Традиційно встановлення зубного імплантату вимагало кількох етапів. Після імплантації титанового кореня пацієнту доводилося чекати кілька місяців, перш ніж приживався штучний зуб. Зовсім нещодавно було розроблено методики, що дають змогу проводити одноетапну імплантацію, що дає змогу пацієнтам одразу ж використовувати імплантати. Цей метод відомий як негайне навантаження, і він забезпечує миттєве естетичне та функціональне відновлення.

Для тих, хто втратив усі зуби, немає необхідності встановлювати окремий імплантат для кожного зуба. Замість цього повний протез може спиратися на 4-6 імплантатів. Це відомо як all-on-4 або all-on-6. Зазвичай для нижньої щелепи використовують 4 імплантати, а для верхньої щелепи - 6. Це пов'язано з тим, що кістка верхньої щелепи тонша через наявність пазух, розташованих трохи вище. Оскільки кістка тонша, кожен імплантат має бути коротшим, тому для фіксації повного протеза потрібна більша кількість імплантатів.

В українській стоматологічній клініці МістоДент (Харків), стоматологи мають високу кваліфікацію за протоколами негайного навантаження. Для цих фахівців з дентальної імплантації не існує такого поняття, як несприятливий стан кістки. Наші стоматологи використовують спеціальні техніки для встановлення титанових коренів під кутом. Це дає змогу уникнути травми сусідніх структур, як-от пазухи носа, а також часто уникнути необхідності в кістковій пластиці.

Ми працювали з багатьма пацієнтами, яким раніше говорили, що їхній остеопороз не дасть змоги їм встановити зубні імплантати. Використання правильної техніки часто робить можливим встановлення зубних імплантатів пацієнтам з остеопорозом. Хоча деяким пацієнтам для встановлення імплантатів потрібна кісткова пластика, інші можуть уникнути цього додаткового кроку, якщо використовувати відповідні хірургічні методи.

Зкачати PDF протоколи: all-on-4 або all-on-6

Методи імплантації

Існують як одноетапні, так і двоетапні протоколи встановлення імплантатів. Для більшості пацієнтів краще одноетапний протокол. Імплантати встановлюються під кутом. Це дає змогу імплантатам бути довшими, що створює велику площу поверхні, на якій імплантат стикається з кістковою тканиною. В кінцевому підсумку це призводить до більшої стабільності та надійності імплантатів.

У старішій двоетапній методиці імплантат встановлюють через розріз у ясенній тканині, а потім ясна закривають швом. Після періоду загоєння, який триває в середньому шість місяців, ясна знову відкривають і зверху прикріплюють протез. Травмування ясен унаслідок розрізів і накладання швів є значним. Цей метод майже завжди вимагає, щоб пацієнт спершу пройшов процедуру кісткової пластики, що додає додатковий час до загального процесу встановлення імплантату.

На відміну від цього, одноетапні протоколи лікування дають змогу відновити зуби набагато швидше. Цей метод є мінімально інвазивним: для введення штучного кореня зуба використовуються мікропроколи в яснах, а не великі розрізи. У результаті ця процедура комфортніша для пацієнта, а період відновлення проходить легше.

Методи одноетапної імплантації:

  • Установку імплантату може бути проведено відразу після видалення зуба. Необхідно всього одне хірургічне втручання для видалення пошкодженого зуба і установки імплантату.
  • При відновленні групи відсутніх зубів і цілого ряду імплантатів.
  • При відновленні групи відсутніх зубів або повного ряду ми часто використовуємо базальні імплантати. Вони розроблені таким чином, що проникають глибше, ніж традиційні імплантати, тому їх можна закріпити в більш щільній і міцній частині щелепної кістки. Це дає змогу одному імплантату підтримувати кілька протезних зубів.
  • Лікування повної адентії, або пацієнта, у якого відсутні всі зуби. Для таких пацієнтів ми використовуємо протоколи All-on-4 або All-on-6.

Записатися на імплантацію All on 6

Рішення про те, який метод імплантації використовувати, прийматиме ваш стоматолог, ґрунтуючись на інформації, зібраній у процесі діагностики. Ми обговоримо з вами наші рішення про лікування, щоб ви були повністю поінформовані про те, як і чому проводиться процедура.

Етапи імплантації

Одноетапна імплантація вимагає всього кількох кроків. Якщо старий двоетапний метод встановлення імплантатів вимагає багато часу, то одноетапний метод може бути виконаний всього за кілька днів. Цей період охоплює діагностику, операцію зі встановлення титанових коренів і кріплення протезів.

Підготовка до встановлення імплантатів

На першому прийомі лікар збирає повну історію хвороби, оглядає ясна і зуби пацієнта, проводить комп'ютерну томографію. Пацієнт також здає аналізи крові та сечі, щоб виключити можливі протипоказання. Може знадобитися дозвіл лікаря загальної практики, щоб переконатися, що в пацієнта немає захворювань, за яких імплантація небезпечна.

Якщо пацієнт вважається хорошим кандидатом на імплантацію зубів, то проводиться ретельна професійна чистка. Якщо будуть виявлені будь-які стоматологічні проблеми (наприклад, карієс або захворювання ясен), то їх буде вилікувано.

Далі стоматолог проведе діагностику, щоб вибрати метод відновлення і систему імплантатів. У разі повної адентії (пацієнт, у якого відсутні всі зуби) лікування проводять за одноетапними протоколами, виконують 3D-моделювання результату та друкують хірургічні шаблони.

При повній адентії лікування проводять за одноетапним протоколом.

Проведення імплантації

Сама процедура імплантації проводиться в три етапи:

Якщо зуб необхідно видалити, то імплантат, як правило, може бути встановлений одночасно. Ми можемо провести обидві процедури в ході однієї хірургічної сесії.

Завершальний етап - протезування

Для тих, кому імплантат встановлюють одночасно з видаленням зуба, протез, як правило, може бути встановлений того самого дня.

  1. Використовуються місцеві анестетики для знеболювання області.
  2. Область готується для установки титанового кореня.
  3. Імплантат встановлюється в кістку.

Пацієнтам, яким видаляють усі зуби, встановлюють негайні протези, які носять протягом кількох днів. Тимчасові коронки будуть встановлені протягом трьох днів. Хоча вони позначені як “тимчасові”, ці коронки не кволі, вони високоякісні і можуть прослужити до кількох років. Постійні протези будуть встановлені щонайменше через шість місяців. Цей час необхідний для загоєння й адаптації тканин, щоб постійний протез продовжував добре сидіти протягом багатьох років. Якщо його виготовити та встановити занадто рано, він може перестати добре прилягати після завершення процесу загоєння.

Для деяких пацієнтів ми використовуємо відстрочене навантаження. Це означає, що протез виготовляється після того, як імплантат встигає повністю прижитися й інтегруватися в щелепну кістку. У цьому разі постійну коронку встановлюють одразу.

Реабілітаційний період після імплантації в разі остеопорозу

Успіх процедури імплантації залежить від того, наскільки добре пацієнт дотримується інструкцій з догляду, які дає йому команда стоматологів. Деяким пацієнтам будуть призначені антибіотики; дуже важливо приймати їх за призначенням і пройти повний курс лікування. Біль і набряк можна зняти за допомогою пероральних препаратів і холодних компресів. Ретельна гігієна порожнини рота (чищення зубів і використання зубної нитки) допомагає запобігти інфекції; обов'язково використовуйте зубну щітку з м'якою щетиною, щоб не викликати подразнення тканин порожнини рота в період загоєння. Їжте м'яку їжу помірної температури (не надто гарячу і не надто холодну), щоб не пошкодити тканини, що гояться. Уникайте підвищення температури тіла, відвідуючи сауну чи гарячу ванну, або засмагаючи на сонці; це може збільшити набряк і завадити загоєнню.

Під час інтеграції імплантату вкрай важливо утримуватися від куріння. Різні хімічні речовини, що містяться в сигаретному димі, порушують кровообіг і можуть перешкоджати успішній інтеграції імплантату в щелепну кістку, що може призвести до його розхитування і випадання. Пацієнти повинні утримуватися від паління протягом щонайменше 4-6 місяців після встановлення імплантату. Остеопороз и зубные имплантаты

Профілактика остеопорозу в стоматології

Гігієна порожнини рота дуже важлива для підтримки здоров'я зубів і ясен, особливо якщо у вас є ранні ознаки остеопорозу. Переконайтеся, що ви чистите зуби після кожного прийому їжі. Якщо своєчасно не видаляти з зубів наліт (бактеріальний наріст), він твердне і перетворюється на зубний камінь, який видалити набагато складніше. Це викликає запалення тканин ясен, що призводить до пародонтиту (захворювання ясен). Згодом запалення може призвести до втрати кісткової тканини щелепи, а також до пошкодження зв'язок, які утримують зуби на місці, що може призвести до їх випадання. Ось чому так важлива гігієна порожнини рота.

Якщо у вас остеопороз, важливо звернутися до лікаря з приводу вашого стану. Ви отримаєте рекомендації щодо лікування захворювання та зниження ймовірності його прогресування, що допоможе уникнути серйозних наслідків, які може спричинити остеопороз. Якщо ви вже втратили зуби, то імплантація все одно може бути варіантом, навіть якщо у вас остеопороз.

Вартість імплантації зубів в Україні

Зубні імплантати є кращою формою лікування практично для кожного пацієнта, у якого відсутній один або кілька зубів. Однак багато пацієнтів зі зрозумілих причин стурбовані вартістю зубних імплантатів. У таких країнах, як Велика Британія, Європа і США, зубні імплантати можуть бути дуже дорогими. Деякі пацієнти, на жаль, можуть виявити, що не можуть дозволити собі таку форму лікування.

Багато пацієнтів з Великої Британії, Європи, США та інших країн світу приїжджають в Україну, щоб отримати стоматологічне лікування європейської якості за доступними цінами. Вартість імплантації зубів в Україні значно нижча, ніж у багатьох інших країнах. Навіть з урахуванням додаткових витрат на переліт і проживання, ви все одно заощадите багато грошей порівняно з лікуванням на батьківщині.

У нашому центрі МистоДент (Харків) ви анітрохи не втратите в якості лікування. Українські стоматологи - фахівці з великим досвідом і вищою освітою в галузі встановлення зубних імплантатів, вони працюють тільки з новітніми технологіями та європейськими матеріалами найвищої якості. Завдяки нижчій вартості життя в Україні та вигідному обмінному курсу, ми можемо запропонувати лікування світового класу за доступними цінами.

Ціни на імплантацію зубів в Україні
Виробник імплантатів Ціна все включено
Імплантат Straumann (швейцарське виробництво) 800 євро
Імплантат In-Kone Tekka (виробництво Швейцарія) 535 євро
Імплантат Mis (Ізраїль) 490 євро
Імплантат Alfa Bio (виробництво Швейцарія) 400 євро
Простий швейцарський імплантат (виробництво Швейцарія) 380 євро
Імплантат Nobel Biocare (виробництво Швейцарія) 800 євро

Середня виживаність імплантатів

Виробник імплантатів Відсоток виживання
Альфа Біо (Ізраїль) 99,6%
Osstem (Південна Корея) 99,2%
Імплантіум (Південна Корея) 98%
Астра (Швеція) 98%
MIS (Ізраїль) 97%
Nobel Biocare (Швейцарія) 99,7%

 

 

Ця інформація надана експертами сайту UAMEDTOURS і не призначена для заміни медичної консультації. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб отримати кваліфіковану консультацію з питань власного здоров'я.


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
2 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...