LASIK (лазерний кератомілез in situ) лазерна корекція зору - це лазерна операція на очах, яку виконують найчастіше, для лікування короткозорості, далекозорості та астигматизму.

Як і у випадку з іншими видами лазерної рефракційної хірургії, процедура LASIK змінює форму передньої поверхні (рогівки) ока, даючи змогу світлу, що потрапляє в око, фокусуватися на сітківці без окулярів або контактних лінз.

Зазвичай процедура LASIK безболісна. Лікування обох очей займає всього близько 15 хвилин. Зір покращується відразу ж і часто стабілізується вже через 24 години.

LASIK процедура

Процедура LASIK складається з трьох основних етапів:

  1. За допомогою механічного хірургічного інструменту, званого мікрокератомом або фемтосекундним лазером, у рогівці створюється тонкий круглий клапоть. Потім хірург відтягує цей клапоть назад, щоб отримати доступ до основної речовини рогівки (строми).
  2. Ексимерний лазер використовується для зміни форми строми рогівки. Цей високоспеціалізований лазер використовує промінь холодного ультрафіолетового світла для видалення (" абляції ") мікроскопічної кількості тканини з рогівки, щоб змінити її форму і більш точно сфокусувати світло на сітківці для поліпшення зору.
  3. Ексимерний лазер використовується для зміни форми рогівки.
  4. Рогівковий клапоть укладається так, щоб він без швів приклеївся до строми рогівки.
     


 

Що очікувати

Дізнатися більше про лазерну корекцію зору

Перед операцією з корекції зору LASIK

Ваш офтальмолог проведе ретельне обстеження очей, щоб визначити, чи підходить вам корекція зору LASIK.

У ході обстеження лікар огляне поверхню вашого ока, щоб переконатися у відсутності ризику розвитку синдрому сухого ока після процедури.

За допомогою автоматизованого інструменту, що називається рогівковим топографом, буде створено детальну точкову карту форми вашої рогівки. Крім того, для досягнення найкращого результату корекції зору LASIK може бути проведено додатковий вимір, який називається аналізом хвильового фронту рогівки.

Ви повинні припинити носіння контактних лінз на час, рекомендований вашим оптометристом (зазвичай не менше ніж за два тижні до процедури LASIK). Це важливо, оскільки носіння контактних лінз може змінити природну форму рогівки і вплинути на результат процедури.

Під час процедури LASIK

Перед операцією LASIK в очі наносять знеболювальні очні краплі, щоб запобігти дискомфорту під час процедури. Ваш офтальмолог також може дати вам деякі ліки, щоб допомогти вам розслабитися.

Ваше око буде поміщено під лазер, а повіки утримуватимуться відкритими за допомогою інструменту, який називається розширювачем повік.

Вакуумне кільце поміщається на передню частину ока, щоб запобігти рухам очей або втраті контакту, що можуть вплинути на якість рогівкового клаптя.

Після створення рогівкового клаптя хірург за допомогою комп'ютера налаштує ексимерний лазер відповідно до конкретних інструкцій. Вас попросять деякий час дивитися на спрямоване світло, поки лікар спостерігає через мікроскоп за тим, як лазер посилає імпульси світла на рогівку.

Лазерне світло безболісно впливає на рогівку, але ви можете відчути деякий тиск на око. Під час роботи лазера ви також почуєте безперервний клацаючий звук. Сама лазерна процедура займає всього близько однієї хвилини.

Схематическое изображение операции lasik на глазу

Після процедури LASIK

Після завершення операції LASIK ваш хірург дасть вам деякий час відпочити. Відразу після процедури ви можете відчути тимчасове печіння або свербіж.

Після короткого післяопераційного огляду ви можете вирушати додому. (Після LASIK ви не можете водити машину, доки ваш хірург не огляне вас наступного дня і не підтвердить, що ваш некоригований зір відповідає законним стандартам водіння).

Одразу після операції слід очікувати деякої нечіткості та розмитості зору, але в більшості людей зір покращується одразу та стабілізується впродовж кількох днів.

Целком можливо, що наступного дня ви зможете вийти на роботу, але багато хірургів радять замість цього відпочити кілька днів.

Як правило, наступного дня після операції ви повертаєтеся до свого офтальмолога або хірурга, який проводив процедуру LASIK.

Під час цього візиту лікар перевірить ваш зір, щоб переконатися, що ви можете керувати машиною без окулярів або контактних лінз.

Дотримуйтесь інструкцій хірурга і приймайте всі запропоновані ліки. Також не тріть очі, оскільки існує невелика ймовірність того, що це може змістити клапоть, поки він не загоїться і не прикріпиться до основної рогівки.

Довгострокові наслідки операції LASIK

Лазерна хірургія ока дає безліч переваг і може значно поліпшити якість вашого життя. Більшість людей після операції досягають гостроти зору 20/20 або краще (6/6), але результати варіюються від людини до людини.

Після лазерної корекції зору вам, можливо, доведеться носити окуляри або контактні лінзи, хоча рівень корекції, зазначений у рецепті, зазвичай буде набагато нижчим, ніж раніше.

Якщо ви маєте невелику залишкову рефракційну помилку після корекції зору LASIK і хочете мати більш гострий зір для певних видів діяльності, наприклад, керування автомобілем у нічний час, то в більшості випадків вам допоможуть рецептурні лінзи з покриттям антивідблиску.

Якщо після процедури LASIK ви стали чутливі до сонячного світла, попросіть свого оптометриста виписати вам окуляри з фотохромними лінзами.

Не дивлячись на те, що процедура LASIK має чудові показники безпеки, можливі ускладнення, які можуть включати інфекцію або нічні відблиски (зоряні спалахи або ореоли, які найпомітніші, коли ви дивитесь на світло вночі, наприклад, під час керування автомобілем).

Вибрати клініку для лазерної корекції зору

Невеликому відсотку людей потрібна "додаткова корекція" за допомогою LASIK через кілька місяців після початкової операції LASIK для досягнення прийнятної гостроти зору.

Після досягнення 40 років вам однаково знадобляться окуляри для читання через природну вікову втрату зору зблизька, яка називається пресбіопією.

Будова людського ока

Запитання для лікарів

Лазерна корекція зору може стати для вас вірним шляхом до світу без окулярів і контактних лінз. Але, як і будь-яке хірургічне втручання, лазерна корекція має певні ризики. Ви маєте бути впевненими у своєму хірурзі та правильності вибору процедури лазерної корекції.

Ознайомтеся з деякими "складними" питаннями, які слід поставити лазерному хірургу, перш ніж ви зважитеся на лазерну корекцію.

Переконайтеся, що ваш майбутній лазерний хірург щирий. Запитайте про його кваліфікацію та досвід.

Кваліфікація хірурга має величезне значення для результатів корекції LASIK. Досвідченим рефракційним хірургом можна стати, пропрацювавши в цій галузі не менше 5 років.

Довідайтеся, які рефракційні процедури найчастіше проводять у цій клініці?

Кваліфікований хірург повинен виконати близько 500-800 таких операцій за останній рік.

Попитайте свого хірурга про відсоток успішних операцій. Дізнайтеся, яка частка пацієнтів після корекції LASIK досягає 60%, а яка - 100%.

Згідно зі статистикою Консультативного комітету зі стандартів якості США (QSAC), у середньому 90% пацієнтів отримують зір, вищий за 60%, а 65% пацієнтів - 100% або кращий. Сумнівайтеся, якщо ваш хірург називає цифри, що значно перевершують наведені, це не відповідає світовій статистиці, попросіть доказів. Запитайте, наприклад, чи були ці дані опубліковані і де їх можна побачити? Хірург, очам якого можна довіряти, зазвичай аналізує свої результати та публікує їх у міжнародній пресі.

Правильний хірург не тільки робить операцію, високий професіоналізм вимагає чесності та критичної оцінки результатів своєї роботи, тому ваш лазерний хірург буде готовий поділитися з вами цією інформацією.

Ускладнення

Поцікавтеся частотою ускладнень протягом наступних шести (6) місяців після LASIK. Міжнародна статистика говорить про 3%, що не так уже й багато, але таке трапляється."Поцікавтеся кількістю пацієнтів, яким було відмовлено в корекції LASIK..

Не всі пацієнти можуть безпечно пройти корекцію LASIK і отримати хороші результати. Існує безліч чинників: ступінь порушення рефракції, товщина і форма рогівки, вік, наявність супутніх захворювань. Кількість пацієнтів, яким відмовляють у лазерній корекції, варіюється від центру до центру, але безумовно перевищує "0".

В офтальмологічних клініках відсоток відмов від лазерної корекції становить близько 10%. При цьому враховується не тільки ступінь безпеки корекції, а й очікувана якість зору після корекції.

Тридцятирічний накопичений світовий досвід лазерної корекції та сучасне обладнання дали змогу розробити клінічні критерії прогнозування результатів якості зору після лазерної корекції.   Сьогодні якість зору після лазерної корекції можна й треба прогнозувати.

Схематичне зображення ока під час операції Lasik

Запитайте свого хірурга про обладнання.

Лазерну корекцію можна проводити тільки в клініках із вищою категорією. Це означає, що медичний центр на 90-100% підтвердив вимоги національного стандарту у сфері охорони здоров'я. Необхідний мінімум для клініки - не менше 3 років.

Дізнатися про лікування катаракти

Запитайте, чи підходить вам ЛАСИК?

Ваш лікар зможе відповісти на це питання тільки після комплексного обстеження.

Мінімальний вік, рекомендований для проведення LASIK, становить 18 років, і у вас не повинно бути протипоказань до корекції за загальним станом здоров'я.

Вам слід бути обережними, якщо ваш лікар не цікавиться вашим загальним станом здоров'я, оскільки існує низка хронічних захворювань, які підвищують ризик ускладнень після лазерної корекції, а деякі захворювання є відносними протипоказаннями для лазерної корекції. Стан вашого здоров'я слід детально обговорити з лазерним хірургом.

Ваш зір має бути стабільним щонайменше протягом останніх 12 місяців.

Інші фактори, які беруться до уваги:

  • ступінь порушення рефракції,
  • Товщина рогівки до і після корекції (не менше 500 мікрон ДО і не менше 300 мікрон ПІСЛЯ ЛАСИК (без урахування товщини клаптя))
  • Конфігурація і кривизна рогівки (не менше 36 діоптрій і не більше 49 діоптрій після корекції),
  • глибина передньої камери ока,
  • ширина зіниці в сутінках (разом з глибиною передньої камери впливає на різкість зображення і розсіювання світла в сутінках)
  • .

Усі ці фактори повинні обговорюватися з вами, коли ви приймаєте рішення щодо можливості лазерної корекції, тому що всі вони впливають на безпеку корекції та якість зору, яку ви отримаєте після корекції.

Якщо ваші показання не підходять, то ви не є гарним кандидатом для лазерної корекції та вам буде запропоновано альтернативний метод, який може підійти вам краще.

У клініці повинен бути повний спектр сучасних альтернативних методів корекції зору LASIK - імплантація факічних лінз, заміна заломлюючих лінз, астигматологія.

Якщо в клініці немає повного спектра альтернативних методів, це означає, що ви прийшли до клініки недостатньо професійної клініки і немає гарантії, що вам там зможуть допомогти.

Довідайтеся, як проходить відновлення вашого зору.

Коррекція ЛАСИК - це амбулаторна процедура. Ваш лікар опише процес реабілітації та рекомендований режим обмежень на цей період. Більшість пацієнтів відчувають мінімальний дискомфорт, який зникає протягом перших кількох годин після корекції. Наступного дня ваш зір може покращитися до 90-100%. Але в наступні дні можливі коливання гостроти зору та підвищена чутливість до яскравого світла.

Ваш лікар детально розповість, як доглядати за очима під час реабілітації після LASIK. Він порекомендує захисні та профілактичні заходи, а також схему прийому ліків. Процес відновлення залежить від особливостей організму кожного пацієнта, але більшість пацієнтів можуть приступити до нормальної роботи вже наступного дня після корекції.

Обирайте клініку, де ви зможете зв'язатися з лікарем упродовж перших 24 годин після операції за потреби, де вам буде гарантовано можливість повторної консультації. Не обирайте клініку, де хірург недоступний для пацієнта через його відсутність у країні (запрошений лікар), де важко або неможливо потрапити на консультацію до хірурга після лазерної корекції та де за повторну консультацію стягується додаткова плата.

Запитання про вартість корекції LASIK.

Навіть в одному офтальмологічному центрі вартість лазерної корекції може відрізнятися, залежно від складності.

Лазерна корекція - дорога процедура не тільки для пацієнта, а й для клініки. Вартість лазера та підтримання його бездоганного технічного стану - це великі фінансові витрати для клініки. Однак саме це забезпечує високу якість самої корекції. Дешева корекція - це завжди привід для настороженості, бо не буває одночасно хорошої та дешевої лазерної корекції.

Дешева корекція - це завжди привід для настороженості.

Що входить у вартість корекції?

Довідайтеся, чи входить сюди вартість післяопераційного спостереження та протягом якого часу, а також, якщо є ускладнення, чи оплачуються додаткові обстеження та триваліший нагляд?

Якщо лікар вважає за необхідне за медичними показаннями продовжити спостереження за пацієнтом, воно здійснюватиметься в рамках договору без додаткової оплати.

Як довго після LASIK пацієнти спостерігаються в клініці? Чи проводять пацієнти контрольні огляди через рік після процедури? Як відстежуються результати корекції?

Протягом місяця після корекції пацієнт має бути кілька разів оглянутий лікарем. Бажано також оглянути пацієнта через 1 рік після лазерної корекції. Клініка повинна вести облік і надавати пацієнту дані про свої результати.

Лазерна корекція дійсно дає можливість майже чарівного поліпшення зору за лічені хвилини. Вона може змінити ваше життя на краще.

Ця інформація надана експертами сайту UAMEDTOURS і не призначена для заміни медичної консультації.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб отримати кваліфіковану консультацію з питань власного здоров'я.


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
0 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...