Вперше з 2012 року Всесвітня організація охорони здоров'я ( ВООЗ ) розробила і випустила новий збірник рекомендацій щодо процедури проведення та доступності абортів. Видання такого великого інформаційного бюлетеня говорить про стурбованість лікарів і вчених ситуацією, яка існує в світі навколо абортів.

Не дивлячись на те, що в більшості країн світу аборт в тій чи іншій мірі дозволені, залишається близько 20 країн, де це повністю заборонена, мова йде про всі види аборту:

  • Медикаментозний аборт.
  • Вакуумний аборт.
  • Хірургічний аборт.

Більш того, в більшості цих країн аборт, його проведення або допомога в здійсненні карається законом і передбачає штраф або арешт. У ряді країн, таких як Польща, Ізраїль, Бразилія, Мексика та інші, для проведення цієї процедури необхідне проходження комісії та отримання дозволу на аборт.

Все це призводить до розширення практики нелегальних абортів. За даними ВООЗ, щороку через неякісно проведений аборт вмирає 39 000 жінок, а ще мільйони госпіталізують з ускладненнями.

В організації охорони здоров'я стурбовані високими показниками ускладнень, до яких призводять нелегальні і низько кваліфіковані аборти, нове керівництво направлено на поліпшення ситуації, що склалася і допомогу жінкам.

ВООЗ розробило 50 рекомендацій, які зачіпають різні аспекти і в цілому повинні допомогти в легалізації та поліпшення якості абортів в світі.

Керівництво по абортам ВООЗ 2022 зачіпає теми:

  • політичних і законодавчих бар'єрів, які позбавляють жінок можливості своєчасно і самостійно приймати рішення про проведення аборту;
  • поліпшення просвітницької діяльності серед молоді та жінок з питань контрацепції та планування сім'ї;
  • забезпечення більшого доступу до препарату для медикаментозного аборту;
  • поширення достовірної інформації про методи переривання вагітності;
  • необхідності зміни підходу до переривання вагітності в клініках;
  • неприпустимості засудження рішення жінки про проведення аборту;
  • користі і шкоди використання телемедицини.

В цілому, всі рекомендації мають на меті налагодити комунікацію з центрами охорони здоров'я по всьому світу і допомогти їм змінити медичні та правові норми, які заважають жінкам мати можливість перервати вагітність і при цьому провести процедури за найвищими стандартами якості. Це може гарантувати збереження жіночого здоров'я і можливість мати дітей в майбутньому.


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
0 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...