Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах:

Країна

Доступ до сурогатного материнства

Участь в програмі іноземців

Комерційна основа чи альтруїстична

 

Україна

Дозволено на законодавчому рівні

дозволено

комерційне та альтруїстичне

замовити консультацію

Бельгія

Дозволено

дозволено

альтруїстичне

замовити консультацію

Великобританія

Дозволено

заборонено

альтруїстичне

замовити консультацію

Греція

Дозволено

дозволено

альтруїстичне

замовити консультацію

Чехія

Дозволено

дозволено

комерційне та альтруїстичне

замовити консультацію

Албанія

Дозволено

дозволено

комерційне та альтруїстичне

замовити консультацію

Грузія

Дозволено на законодавчому рівні

дозволено

Комерційне та альтруїстичне

замовити консультацію

Нідерланди

Дозволено

заборонено

альтруїстичне

замовити консультацію

Законодавство про сурогатне материнство в Європі суттєво відрізняється від країни до країни. Далеко не всі країни Європи визнають легальним такий метод репродуктивної допомоги для бездітних пар. Розглянемо країни, де сурогатне материнство дозволено в тому числі для іноземців.

Дитина народжена сурогатною матір'ю

Сурогатне материнство в Україні

Україна відома своїм ліберальним підходом до сурогатного материнства. Це одна з небагатьох країн Європи та світу, де сурогатне материнство чітко регулюється на найвищому державному рівні. В Україні комерційне сурогатне материнство офіційно дозволено з 1997 року. Тож Україна має багаторічний напрацьований досвід в застосуванні такого виду допоміжних репродуктивних технологій, як сурогатне материнство.

Є декілька ключових переваг українського законодавства щодо сурогатного материнства:

  1. всі права та обов'язки сурогатної матері, біологічних батьків та дитини чітко регулюються законом.
  2. закони України щодо сурогатного материнства не містять жорстких вимог, обмежень чи заборон. Все що потрібно для початку процедури це наявність у майбутніх батьків медичних показань, а також стандартний пакет документів (заява на участь у програмі сурогатного материнства, копії паспортів, свідоцтва про шлюб). Жодних додаткових документів або дозволів не вимагається.
  3. після народження дитини біологічні батьки відразу визнаються як юридичні батьки без необхідності усиновлення чи будь яких інших судових процесів ( ч. 2 ст. 123 Сімейного Кодексу України).  Батьківські права на дитину належать виключно генетичним батькам. В свідоцтві про народження дитини вказуються лише біологічні батьки. В свідоцтві не міститься жодної інформації, в який спосіб була народжена дитина. Відомості про сурогатну матір не зазначаються.
  4. сурогатна матір не має права оспорити материнство в суді та відмовитися передати дитину біологічним батькам (Згідно з  ч. 2 ст. 139 Сімейного Кодексу України).
  5. законодавство встановлює чіткі критерії, яким має відповідати сурогатна мати, включаючи медичні та психологічні аспекти (Наказ МОЗ України від 09.09.2013  № 787).
    Перед затвердженням в програму сурогатного материнства жінка обов'язково проходить повне медичне обстеження та тестування у психологів. Жінка повинна бути не старше 36 років, для того щоб вагітність та пологи пройшли максимально безпечно та без ускладнень.
  6. сурогатне материнство в Україні доступне не тільки громадянам країни, але й іноземцям, з умовою що бездітна пара є чоловіком і жінкою, які перебувають в зареєстрованому шлюбі.
  7. в Україні дозволено комерційне (оплатне) сурогатне материнство та альтруїстичне (некомерційне).
  8. клініки які мають право на застосування сурогатного материнства обов'язково отримують спеціальну державну ліценцію.

Обрати клініку для сурогатного материнства в Україні

Сурогатне материнство в Грузії

Сурогатне материнство в Грузії офіційно дозволено. В тому числі на комерційній (оплатній) основі для іноземців. Відносини між сурогатною матір'ю та біологічними батьками, закріплюються договором. Згідно чинного законодавства Грузії, всі права на народжену дитину належать виключно генетичним батькам. Сурогатна матір позбавлена можливості претендувати на права щодо народженої дитини. Процес реєстрації дитини достатньо простий, та не потребує судових процесів. Батьки отримують свідоцтво про народження дитини, та без проблем вивозять свою дитину з країни.

Сурогатне материнство в Чехії

На території Чеської Республіки з 2014 року сурогатне материнство стало легальним, в тому числі комерційне для іноземців. Однак в цій країні сурогатне материнство не регулюється спеціальним законодавством, це означає, що воно перебуває у юридичній сірій зоні. В країні діють загальні принципи цивільного та сімейного права, які можуть стосуватися сурогатного материнства, але ці закони не надають конкретних вказівок чи регуляцій.

Легальність сурогатного материнства

Права біологічних батьків на новонароджену дитину не захищені законом в Чехії. Щоб стати законними батьками рідної дитини, подружжю доведеться проходити процес усиновлення в суді, отримавши на це згоду від сурогатної матері. Якщо сурогатна мати відмовиться передати дитину біологічним батькам, закон Чехії буде однозначно на боці сурогатної матері, яка згідно із законодавством країни має право залишити дитину собі. Оскільки в Чехії, матір'ю дитини є жінка, яка її народила, генетичний зв'язок не має значення.

Закон про сурогатне материнство

Сурогатне материнство в Греції

У Греції дозволено некомерційне сурогатне материнство, як для громадян країни так і іноземцям. Однак, для початку програми сурогатного материнства потрібно отримати дозвіл суду. Майбутні біологічні батьки мусять податися до суду, для отримання дозволу на залучення сурогатної матері до репродуктивної програми. Це непростий та довгий процес, який може тривати до 8-10 місяців. Тільки після судового дозволу на проведення такої процедури, договір між генетичними батьками та сурогатною матір'ю буде законним.

Сурогатне материнство в Бельгії

В Бельгії сурогатне материнство законодавчо ніяк не врегульоване, однак доволі часто практикується, в тому числі іноземцями. В країні дозволено лише альтруїстичне сурогатне материнство. Сурогатній матері майбутні батьки оплачують лише витрати пов'язані з вагітністю. Наприклад компенсація на їжу, одяг, медичні процедури, транспорт.

Зазвичай майбутні батьки знаходять сурогатну матір через приватні контакти або через форуми в Інтернеті. Оскільки в Бельгії відсутній будь який специфічний закон який регулює процес сурогатного материнства, тож по суті приватна угода між сурогатною матір'ю та майбутніми батьками не має ніякої юридичної сили, та до сурогатної матері немає чітких вимог щодо стану її здоров'я (наприклад відсутній обов'язок на проходження медичних та психічних обстежень перед вступом у процес сурогатного материнства, відсутні вимоги щодо віку).

Окрім цього, відповідно до законодавства Бельгії законною матір'ю дитини при народженні є особа, яка народила дитину, навіть при відсутності генетичного зв'язку з дитиною. Передача батьківських прав біологічним батькам відбувається в судовому порядку, шляхом усиновлення. Сурогатна матір повинна добровільно передати батьківські права на народжену дитину біологічним батькам.

Якщо сурогатна матір, яка народила дитину, з якихось причин не забажає передати дитину біологічним батькам, закон буде на стороні сурогатної матері. Гарантії, що суд прийме рішення на примусову передачу дитини біологічним батькам не має. В таких умовах процес сурогатного материнства може бути складним та непередбачуваним.

В таких країнах як Польща, Італія, Франція, Німеччина, Австрія, Швеція, Норвегія, Швейцарія сурогатне материнство заборонено законом. Однак, жодна країна Європи чи світу не може заборонити право людини на батьківство, тож громадяни не позбавлені права скористатися послугами сурогатного материнства поза межами своєї країни.

Скільки коштує сурогатне материнство в країнах Європи в 2024 році

Ціна сурогатного материнства

Скільки коштує сурогатне материнство в Україні

В Україні вартість сурогатного материнства «під ключ» становить від 40 000 євро до 58 000 євро. Оплати проходять через медичний центр. У вказану суму включена оплата сурогатній матері (в середньому це 23 000 євро - 30 000 євро), всі медичні послуги в репродуктивній клініці, в тому числі обстеження, лікування та ліки, послуги донорства яйцеклітин в разі потреби, програма допологового догляду та пологи, комплексна юридична підтримка, комісія ліцензованого агентства, яке займається підбором сурогатної матері, та супроводжує біологічних батьків та сурогатну матір на всіх етапах програми.

Додаткових витрат у майбутніх батьків не буде, оскільки за законами України біологічні батьки відразу визнаються як юридичні батьки без необхідності процедури усиновлення чи будь яких інших судових процесів. Після народження дитини необхідно лише отримати свідоцтво про народження, в якому будуть вказані біологічні батьки.

В Україні клініки які надають послуги сурогатного материнства обов'язково мають спеціальну державну ліцензію про дозвіл на проведення такої програми. Медичні послуги надаються спеціалістами найвищої категорії з залученням найсучаснішого обладнання. В Україні репродуктивні технології дуже розвинені, та популярні, тож у майбутніх батьків не буде проблем з вибором клініки. В Україні успішно функціонують 32 клініки, які мають ліцензію на проведення програми сурогатного материнства.

Скільки коштує сурогатне материнство в Грузії

В Грузії ціна сурогатного материнства становить в середньому від 50 000 євро до 65 000 євро. Ціна залежить від типу програми, наприклад чи то буде програма з власними яйцеклітинами та спермою, або з залученням донорського матеріалу. У вказану суму включена винагорода сурогатній матері та всі медичні послуги в репродуктивній клініці.

Скільки коштує сурогатне материнство в Бельгії

В Бельгії ціна програми сурогатного материнства становить від 67 000 до 90 000 євро. Зазвичай у вказану суму включена компенсація сурогатній матері на витрати пов'язані з вагітністю та всі медичні послуги в репродуктивній клініці, в тому числі створення ембріона, штучне запліднення ЕКЗ, допологовий нагляд та пологи. В Бельгії існує лише 4 клініки, які мають ліцензію на проведення програми сурогатного материнства. Таким чином конкуренції між клініками не має, тож очікувати на якісь спеціальні умови та вигідні цінові пропозиції майбутнім батькам не варто.

Скільки коштує сурогатне материнство в Чехії

В Чеській Республіці ціна програми сурогатного материнства становить від 65 000 до 85 000 євро. Зазвичай у вказану суму включена оплата сурогатній матері та всі медичні послуги в репродуктивній клініці. Якість медичних послуг на високому рівні. Обов'язково майбутнім батькам потрібно уточнювати, чи включено в вартість програми оплата роботи адвокатів, які після народження дитини будуть займатися процесом усиновлення в судовому порядку.

Скільки коштує сурогатне материнство в Греції

В Греції ціна програми сурогатного материнства становить від 75 000 до 85 000 євро. Зазвичай у вказану суму включена компенсація сурогатній матері на витрати пов'язані з вагітністю та всі медичні послуги в репродуктивній клініці. Якість медичних послуг на високому рівні. Рекомендуємо майбутнім батькам завчасно дізнатися, чи включено в вартість судові витрати пов'язані з отриманням дозволу на залучення сурогатної матері до програми.

Права біологічних батьків у програмі сурогатного материнства

Якщо бажаєте дізнатися більше інформації про сурогатне материнство в Україні, будь ласка звертайтеся до менеджерів компанії UaMedTours. Наші  компетентні співробітники розмовляють польською мовою, англійською та українською. Запрошуємо Вас до контакту по мультиканальному телефону +38 068 770 61 77 або у зручному для Вас месенджері Telegram, Viber, WhatsApp.


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
1 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...