У великого відсотка пар у всьому світі виникають проблеми із зачаттям дитини. Це пов'язано як зі здоров'ям майбутніх батьків, так і з тим, що все більше пар починають замислюватися про вагітність після 30-35 років, коли репродуктивна функція жінки знижується.
 


 

Приблизно 48,5 мільйона, або 20%, пар у всьому світі не можуть зачати дитину протягом п'яти років спроб. Хоча слід зазначити, що навіть повністю здоровим партнерам у віці до 30 років вдається зачати дитину в перші три-чотири місяці лише у 20-37% випадків.

Дізнатися більше про донорство ооцитів

Приблизно 48,5 мільйона, або 20%, пар у всьому світі не можуть зачати дитину протягом п'яти років спроб.

Залежно від діагнозу існує кілька способів подолання проблеми із зачаттям: різні методи лікування захворювань, пов'язаних із можливістю мати дітей, експропріативне запліднення (ЕКЗ) з використанням біологічних матеріалів пари, ЕКЗ з використанням донорської сперми або яйцеклітин, ЕКЗ з використанням донорських ембріонів. Якщо стан здоров'я не дозволяє звернутися до цих методів, залишається варіант із сурогатним материнством, яке також може бути зі своїм або донорським біоматеріалом.

Екстракорпоральне запліднення стало порятунком для мільйонів пар по всьому світу і сьогодні сприймається широкою публікою як щось звичне, безпечне, що не викликає негативних уявлень. Якщо ЕКЗ з використанням власного біоматеріалу пацієнта застосовується частіше і не викликає додаткових запитань, то ЕКЗ з використанням донорських ембріонів все ще маловідоме серед пар, які бажають стати батьками. У цій статті ми детально розглянемо переваги усиновлення ембріонів.

Чи є усиновлення ембріонів успішнішим, ніж ЕКЗ?

Усиновлення ембріонів - це допоміжна репродуктивна технологія, яку проводять практично за тими самими протоколами, що й стандартне ЕКЗ, з тією лише різницею, що в матку пацієнтки імплантується донорська яйцеклітина, запліднена спермою донора. Цей метод ідеально підходить, якщо з якихось причин неможливо використати власні яйцеклітину та сперматозоїд.

Використання ЕКЗ з донорським ембріоном дає змогу парі, й особливо жінці, відчути себе повноцінним батьком, пройти через процес вагітності, пологів, грудного вигодовування, виховання дитини з перших днів її життя, що значно полегшує психологічний бар'єр, який може виникнути в пари чи одного з батьків, пов'язаний із тим, що він не є біологічним батьком дитини.

Результати традиційного ЕКЗ і донорського ембріона

Традиційне екстракорпоральне запліднення - це запліднення яйцеклітини пацієнтки в лабораторії спермою її чоловіка або партнера для подальшого перенесення в матку пацієнтки. Основна перевага цієї процедури полягає в тому, що пацієнти є генетичними батьками дитини.

Результат процедури ЕКЗ залежить від двох чинників:

  • "Якість" ембріона. 80% успіху залежить від ембріона, який переноситься в матку пацієнтки. Тут враховується вік донорів, якість їхнього біоматеріалу, як було проведено процедуру запліднення і чи є якісь відхилення у формуванні ембріона.
  • Становище здоров'я пацієнтки та матки. 20%, що залишилися, припадають на стан здоров'я майбутньої матері та, звісно, стан ендометрія матки - готовність прийняти ембріон.

Дізнатися більше про ЕКЗ

Велетенською перевагою використання донорських ембріонів є те, що процес відбору донорів яйцеклітин і сперми є дуже ретельним, і до якості біоматеріалу висуваються високі вимоги. Таким чином, лікарі мінімізують кількість ембріонів з низьким виживанням та захворюваннями ще на початковому етапі відбору.

Завдяки ретельному відбору донорські ембріони завжди високої "якості", без дефектів, і ймовірність успішного народження становить у середньому 56% від усіх перенесень донорських ембріонів.

Для порівняння, у жінок, старших за 44 роки, ймовірність успішного ЕКЗ з донорськими ембріонами становить до 45%. Водночас відсоток успіху традиційного ЕКЗ із власним біологічним матеріалом після 44 років становить менше 5%.

Ці цифри свідчать про те, що для жінок у віці 40 років і старше усиновлення ембріонів дає вищі шанси на вагітність, ніж використання власного біологічного матеріалу. Крім того, шанси завагітніти з першого разу під час використання донорського ембріона також набагато вищі, чого не можна сказати про традиційне ЕКЗ, яке найчастіше вимагає декількох спроб для досягнення успіху.

Ймовірність вагітності після перенесення двох ембріонів при традиційному ЕКЗ:

  • до 35 років - 46%
  • 36-38 років - 38%
  • 39-40 років - 30%
  • 40-42 роки - 22%
  • 43-44 роки - 10%

Чи є вікові обмеження для усиновлення ембріонів?

Офіційного вікового обмеження для усиновлення ембріонів не існує. Деякі клініки встановлюють його для своїх клієнток віком 45-55 років. Але варто зазначити, що річ не стільки у віці, скільки в загальному психологічному та фізичному здоров'ї майбутньої матері, і особливо в стані її матки. У будь-якій процедурі ЕКЗ ключове значення має здоров'я пацієнтки, її здатність виносити й народити дитину, і в цьому аспекті використання донорського ембріона розширює можливості завагітніти, тому що розв'язує проблему з якістю власних яйцеклітин пацієнтки, а також їхньою кількістю. Те ж саме стосується і біологічного матеріалу чоловіка.

Як відбувається процес усиновлення ембріонів?

Усиновлення та підбір ембріонів відбувається в спеціалізованих клініках з лікування безпліддя та донорських центрах. Багатьох майбутніх батьків хвилює зовнішній вигляд дитини, її схожість із батьками за кольором волосся, шкіри, очей і расовою приналежністю.

Ви повинні розуміти, що при виборі донора ви можете обговорити все це зі своїм лікарем. Звичайно, ви зможете вибрати ембріон, який буде максимально схожий на вас і відповідатиме вашим побажанням.

Ви повинні розуміти, що все це можна обговорити з лікарем під час вибору донора.

Чи небезпечно ЕКЗ з донорським ембріоном?

Сама медична процедура усиновлення ембріона є більш простою і безпечною для майбутньої матері, ніж інші допоміжні репродуктивні процедури.

Найменше буде потрібно набагато менше ліків. Пацієнтка проходить тільки процедуру підготовки шийки матки до перенесення ембріонів - приймання пероральних препаратів або естрогенових пластирів перед перенесенням та прогестерону (пігулки, супозиторії або ін'єкції) впродовж кількох тижнів після перенесення ембріонів.

Пацієнтка проходить процедуру підготовки шийки матки до переносу ембріонів.

Пересадка бластоцисти

Ембріон переноситься тільки на 5-6 день росту, коли він досягає фази бластоцисти. Цей момент є критичним, оскільки дає змогу лікарям додатково обстежити ембріон, діагностувати аномалії, дефекти та підвищує шанси на успішне прикріплення ембріона й народження дитини.

Що являє собою процедура перенесення донорського ембріона під час ЕКЗ?

Уся процедура займає не більше 5-10 хвилин, і залежно від самопочуття пацієнтки вона може покинути клініку через 30 хвилин - годину після процедури.

  • Імплантація ембріонів відбувається в гінекологічному кріслі, з повним контролем на моніторі УЗД і практично безболісно.
  • У матку пацієнтки вводять тонкий провідник із катетером, до якого приєднують шприц із ембріонами в живильному розчині. Потім лікар обережно і повільно вводить вміст шприца в порожнину матки.
  • Після цього провідник і катетер видаляються з порожнини матки.
  • Проверяється вміст провідника. Всередині не повинно залишитися ембріона/ембріонів.
  • Пацієнтку переводять у кімнату, де вона може відпочити, проводять первинний медичний контроль, після чого жінку можна відправити додому і чекати результатів.

Чи можу я вибрати стать під час усиновлення ембріона?

Так, сьогодні навіть вибір статі вашої майбутньої дитини можливий. Перш ніж пройти процедуру запліднення, ви можете провести тестування ембріонів PGT-A для визначення статі, а потім тільки ті ембріони, стать яких ви віддасте перевагу, будуть використані для імплантації.

Яка середня вартість усиновлення ембріонів?

Вартість - ще одна перевага використання донорських ембріонів. Через відсутність стимуляції та тривалої підготовки жінки до процедури, її вартість значно нижча, ніж вартість традиційного ЕКЗ.

Крім того, це ще одна перевага використання донорських ембріонів.

Залежно від країни і клініки, вартість ЕКЗ з використанням донорського ембріона може становити від 3 000 до 6 000 доларів.

У цю вартість входять консультації в клініці, допомога у виборі донорського ембріона, його транспортування за необхідності, перенесення ембріона в матку та ультразвукове сканування. Для порівняння: середня вартість одного циклу ЕКЗ становить 14 000 доларів.

Чи покриває страховка усиновлення ембріона?

Найкращий спосіб дізнатися, чи покриває ваша страховка усиновлення ембріона, - поговорити з менеджером вашої страхової компанії.

Тут наведено деякі запитання, які ви маєте поставити під час бесіди:

  • Чи пропонує мій поточний страховий поліс лікування безпліддя? Якщо так, то які саме?
  • Чи покриває мій страховий поліс ліки від безпліддя? Якщо так, то які саме?
  • Чи є які-небудь обмеження, пов'язані з покриттям? Чи є мій вік фактором, що впливає на відмову? Чи потрібне мені направлення від лікаря?
  • Чи є обмеження на кількість циклів, які ви можете пройти?

Важливо пам'ятати, що в будь-якому разі тільки медична частина витрат на усиновлення ембріона може бути потенційно покрита планом медичного страхування, а не додаткові витрати, як-от оплата послуг адвоката або агентства з усиновлення.

Якщо у вас залишилися питання, зв'яжіться з нами для отримання додаткової інформації. Ми готові допомогти вам: https://uamedtours.com/


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
1 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...