ЕКЗ у разі перев'язки фаллопієвих труб

Перев'язка фаллопієвих труб  - це хірургічна операція, яку проводять з метою запобігання вагітності, що, по суті, перетворює її на повноцінний метод контрацепції. Найчастіше її проводять з ініціативи пацієнтки, коли вона сама або разом із партнером вирішує, що більше не хоче мати дітей.

Фаллопієві або маткові труби з'єднують яєчник із маткою. Саме в трубі зріла яйцеклітина зустрічається зі сперматозоїдом, і саме тут починається процес запліднення. Після первинного запліднення яйцеклітина переміщується в матку, де відбувається подальший розвиток зародка.

З вищесказаного стає зрозуміло, наскільки важлива роль маткових труб у цьому процесі. Якщо вони не функціонують належним чином, яйцеклітина не може зустрітися зі сперматозоїдом, не може бути запліднена, і вагітність не настане. Тому блокування маткових труб, їх "перев'язка", з дуже високим ступенем імовірності (близько 99%) гарантує, що жінка більше не зможе завагітніти.

Чи можлива природна вагітність після операції?

Щоб відповісти на це запитання, давайте згадаємо фізіологію зачаття. Яйцеклітина, що дозріла в яєчнику, в потрібний момент розриває свою оболонку і переміщається в одну з фаллопієвих труб. Тут відбувається злиття зі сперматозоїдом, який уже чекає на неї. У разі запліднення плодове яйце рухається трубою до матки, де прикріплюється до її внутрішньої мембрани - ендометрію, і плід розпочинає свій розвиток аж до пологів.

Коли труби виключені з цього дітородного ланцюга, ембріон ніколи не зможе сформуватися. Адже яйцеклітина, не знайшовши свій звичайний шлях, загине, не зустрівши сперматозоїда.

Тому відповідь на запитання, чи можна природньо завагітніти під час перев'язки маткових труб очевидна - однозначно ні.

Записатися на консультацію

Випадки природного зачаття

При цьому зачаття можливе лише в кількох виняткових випадках:

  • в результаті невдало проведеної операції або її дефекту;
  • якщо фаллопієві труби зрослися, утворивши новий непередбачений прохід для сперматозоїдів;
  • ви вже були вагітні на момент перев'язки труб.

Після проведення такої операції слід знати, що ризик позаматкової вагітності зростає багаторазово, оскільки вільний прохід для яйцеклітини обмежений. Щоб переконатися в правильності проведеної операції та наявності можливих дефектів, варто провести ультразвукове дослідження. Під час цього дослідження лікар визначить наявні аномалії та ступінь прохідності фалопієвих труб.

Чи можливо завагітніти після перев'язки маткових труб?

Що станеться, якщо після перев'язки фаллопієвих труб ви передумаєте і вирішите завести ще одну дитину? Чи є у вас якісь варіанти? Безумовно. Ви можете використовувати ЕКЗ або реверсію маткової труби, щоб спробувати завагітніти.

Ви можете завагітніти після перев'язки маткових труб.

інфографіка про шанси завагітніти при стерилізації маткових труб

Процес ЕКЗ

Процес ЕКЗ може видатися неймовірно складним, але насправді він доволі простий. Екстракорпоральне запліднення включає в себе стимуляцію яєчників за допомогою ін'єкційних препаратів, після стимуляції у вас візьмуть яйцеклітини з яєчників. Після забору лікар доставить ваші яйцеклітини в лабораторію клініки і спробує запліднити їх спермою вашого партнера. Якщо з'являться життєздатні ембріони, які розвиватимуться до 5 днів (тільки близько 1/3 запліднених яйцеклітин досягають цієї стадії розвитку), лікар перенесе один із них назад у вашу матку. Однією з найбільших переваг екстракорпорального запліднення є те, що ви уникаєте серйозної операції, пов'язаної з відновленням прохідності маткових труб.

Дізнатися більше про ЕКЗ

Альтернативою ЕКЗ є відновленя маткових труб

Існує 5 важливих питань, що стосуються операції з реверсії труб, які необхідно розглянути та обговорити.

1) Якість сперми

Партнеру-чоловікові необхідно здати аналіз сперми, перш ніж приймати рішення про проведення ЕКЗ після перев'язки труб. Якщо якість сперми хороша, пара може розглянути обидва варіанти. Якщо ж якість сперми погана, то найкращим варіантом буде екстракорпоральне запліднення. Це пов'язано з тим, що за поганої якості сперми (низька кількість або рухливість сперматозоїдів) частота настання вагітності без застосування екстракорпорального запліднення низька. При ЕКЗ з ІКСІ низька якість сперми легко долається.

2) Стан фаллопієвих труб

Довжина кукси маткових труб, що залишилися після перев'язки, є дуже важливою. Що довші дві культі, що залишилися з кожного боку, то вищі шанси на успішне відновлення прохідності і вагітність. Що коротша культя, то менше шансів на вагітність.

3) Наявність будь-яких інших захворювань органів малого таза

Ендометріоз органів малого таза або рубцева тканина в ділянці маткових труб чи яєчників знижують шанси на успіх після операції з відновлення прохідності. Однак ці стани зазвичай не впливають на показники успішності ЕКЗ. Тому жінкам зі значним ендометріозом або рубцевою тканиною в ділянці таза, ймовірно, краще використовувати екстракорпоральне запліднення.

4) Вік жінки

Шанси завагітніти за допомогою реверсії маткових труб або ЕКЗ знижуються в період 35-37 років, а потім різко зростають, починаючи приблизно з 38 років. До 43-44 років далеко не всі жінки зможуть завагітніти за допомогою будь-якого з цих методів. Це питання робить ретельне і чесне консультування дуже важливим для жінок у віці від 35 до 43 років.

 Ми б не радили жінкам 43 років і старше вдаватися до будь-якого з цих методів, оскільки показники успіху в цьому віці та старше невтішні. Донорство яйцеклітин - більш життєздатний варіант у цьому віці.

5) Кількість і якість яйцеклітин

У деяких жінок кількість або якість яйцеклітин знижується раніше, ніж очікувалося. Тому перед ухваленням рішення про відновлення маткових труб або процедуру з екстракорпорального запліднення необхідно перевірити "оваріальний резерв" жінки. Оваріальний резерв зазвичай оцінюють за кількістю антральних фолікулів у яєчниках, об'ємом яєчників і рівнем ФСГ на 3-й день.
 

УЗД вагітності

Переваги ЕКЗ порівняно з реверсом фаллопієвих труб

Після операції з перев'язки труб жінки можуть пройти операцію з відновленні проходимоті маткових труб або ЕКЗ, якщо вони вирішать, що хочуть спробувати завагітніти. У багатьох випадках ЕКЗ має низку переваг перед операцією з реверсування труб, у тому числі:

У вас більше шансів завагітніти: Жінки, які вже мали дітей і які все ще перебувають у дітородному віці, мають хороші шанси завагітніти за допомогою ЕКЗ.

Ви зможете завагітніти за коротший період часу: ЕКЗ займає близько двох місяців. Для підготовки до ЕКЗ потрібен один менструальний цикл, а потім пацієнтки можуть пройти процедуру ЕКЗ під час наступного менструального циклу. Після операції з відновленя фаллопієвих труб пацієнтки повинні пройти тримісячний період відновлення, після чого вони можуть здати аналізи, щоб переконатися, що процедура пройшла успішно.

Ви можете уникнути більш інвазивної хірургічної процедури: Операція з відновлення прохідності передбачає поділ фаллопієвих труб. Щоб відновити прохідність, два кінці маткових труб мають бути з'єднані хірургічним шляхом.

Знижує ризик позаматкової вагітності: У жінок, які перенесли операцію з перев'язки труб, підвищений ризик позаматкової вагітності, під час якої ембріон імплантується у фаллопієві труби.

Показники успішності ЕКЗ

Згідно з дослідженням Національного відділу перинатальної епідеміології та статистики (NPESU), у більш молодих жінок, які пройшли процедуру ЕКЗ, що їх визначали як жінок молодше 30 років, були вищі показники живонародження. 27,2% на свіжий цикл і 27,8% на розморожений цикл. Жінки старше 44 років, які пройшли процедуру ЕКЗ, мали низький рівень живонародження. 1,2% на свіжий цикл і 5,4% на розморожений цикл.

Найбільшим недоліком екстракорпорального запліднення є необхідність приймати ін'єкційні препарати для стимуляції розвитку кількох яйцеклітин. Використання цих ін'єкцій може означати ризик розвитку синдрому гіперстимуляції яєчників (OHSS), який є серйозним побічним ефектом ЕКЗ, але ризик того, що це станеться у важкій формі, становить близько 1-2%, і ваш цикл ретельно контролюється, щоб знизити ризик цього.

У підсумку, ЕКЗ або екстракорпоральне запліднення - це найкращий варіант для жінок, які перенесли перев'язку, рубцювання або блокування маткових труб. Процес ЕКЗ проходить набагато швидше, ніж операція, а для деяких він вважається менш інвазивним.

Перев'язка маткових труб - це не вирок, і у вас є реальний шанс завести дитину, незважаючи на давність операції і неможливість відновити нормальну дітородну функцію.

Вартість ЕКЗ за перев'язки маткових труб

Назва послуги Вартість, EUR
Екстракорпоральне запліднення (з ІКСІ, без ліків) 1090 EUR
Програма лікування безпліддя методом ЕКЗ "Оптимальна 2345 EUR
Обстеження перед ЕКЗ 350 EUR
Діагностична фертилоскопія 320 EUR

 

Ця інформація надана експертами сайту UAMEDTOURS і не призначена для заміни медичної консультації. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб отримати кваліфіковану консультацію з питань власного здоров'я.


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
21 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...