Історія України

Мандрівники були завжди і, зрозуміло, що протриматися на коні або в екіпажі довго, було дуже проблематично. Саме для того, щоб дати відпочити тваринам і мандрівникам, були придумані перші заїжджі двори.

Звичайно, вони мали іншу назву, а саме корчми, і розташовувалися у великих поселеннях або на дорогах, якими часто їздили подорожні. Перші постоялі двори відомі з часів існування стародавнього світу (Вавилон, Стародавня Греція, Стародавній Єгипет). Слово «готель» спочатку означало корчму. Але слово «готель» походить від французького hôtel, що походить від hôte — «господар». Раніше це був звичайний будинок, де часто зупинялися знатні вельможі під час своїх подорожей.

Сучасний тип готелів, який ми звикли бачити, з'явився лише в 19 столітті, з початком промислової революції, розвитком торгових відносин і стрибком міграції населення.

Розвиток готельної справи в Україні йшов так само, як і в усій Київській Русі. Створювалися невеликі постоялі двори і шинки. Корпуси останнього поділялися на два поверхи, де на першому розташовувалася їдальня та розважальна зона, а на другому – кімнати для гостей.

History of the hospitality industry in UkraineЯк і в усій Європі, XIX століття стало переломним у розвитку готельного бізнесу в Україні. Будівництво великих залізниць уможливило подорожі для багатьох верств населення. Величезний наплив туристів у великі міста, такі як Київ, Харків та Одеса, стимулював створення нових готелів у цих містах та по всій країні.

Сьогодні Україна є одним із найпопулярніших туристичних напрямків завдяки різноманітності природи, історичних пам’яток та низькій вартості відпочинку. Готельний сегмент в Україні настільки різноманітний, що зможе задовольнити потреби як бюджетного туриста, так і мандрівника з потребами класу люкс.

Вибір готелю та його рівень в Україні

Насправді вибрати готель сьогодні – справа кількох кліків на телефоні чи планшеті. В Інтернеті є безліч сайтів як самих готелів, так і сервісів, що пропонують цілий список готелів з різною ціновою політикою і класом.

Крім того, що ви вибираєте місто, в якому збираєтеся відпочивати, варто звернути увагу на зірковість готелю, який вам попався.

А що означають прислів’я зірки?

Із зростанням потреби в готелях у 20 столітті зросли вимоги до зовнішнього вигляду номерів, рівня обслуговування та загальних послуг, що надаються готелями. Тому було вирішено створити зіркову класифікацію, згідно з якою кожному готелі присвоюється певна кількість зірок від однієї до п’яти, де одиниця є найнижчою оцінкою.

Подібна система використовується практично скрізь у світі, тому якщо згадати хоч раз цей зірковий принцип, то практично скрізь легко можна знайти готель потрібного рівня.

Розглянемо докладніше, що означає кожна зірка:

Hotel rating system

  • Одна зірка - це недорогий готель з мінімумом послуг, куди не завжди входить навіть щоденне прибирання номера. У більшості випадків всі кімнати однотипні і розраховані на проживання від однієї до чотирьох осіб.
  • Двозірковий - бюджетний готель з трохи більшим вибором послуг. Можливо, у вартість номера входить щоденне прибирання, а в асортименті готелю є як одномісні, так і сімейні номери.
  • Три зірки - це готель середньої категорії зі стандартним набором послуг: щоденне прибирання номерів, санвузол, телевізор, іноді міні-бар або холодильник. У хороших варіантах також можна знайти гостьові пральні, басейни та тренажерні зали, конференц-зали. Але найголовніше те, що, починаючи з трьох зірок, ви дійсно можете вибрати свій номер. Часто такі готелі пропонують широкий номерний фонд з можливістю вибору кількості проживаючих та інших приємних дрібниць.
  • Чотиризіркові готелі - це готелі високого класу, які пропонують спа, масаж, бар або ресторан, конференц-зали на додаток до послуг, які пропонують тризіркові готелі. Однак і вартість проживання в таких готелях рідко входить в економ-сегмент.
  • П'ятизірковий - готель класу люкс, який пропонує широкий спектр послуг, зокрема ексклюзивних: гольф-клуби, багатокімнатні апартаменти з покоївкою або дворецьким, приватні басейни та вілли.

Тут потрібно розуміти дві речі. Пам'ятайте, що за високий сервіс платять дорого. А також майте на увазі, що п'ять зірок в готелях Туреччини та Єгипту - це не ті самі п'ять зірок, які є в готелях Парижа.

Зараз шість-сім зірок – це більше маркетинговий хід, ніж фактично присвоєний рейтинг. Але, звичайно, їх дарують не простим готелям, а легендарним Burj Al Arab і Atlantis The Palm в Дубаї, а також Town House Galleria в Мілані.

Як ми писали вище, система зірок дуже популярна, але є винятки, країни, які використовують свою класифікацію:

Німеччина. Поділ на п'ять зірок, але за іншим принципом.

  • Один – туристичний клас.
  • Два - стандартний клас.
  • Три – клас комфорт.
  • Чотири — перший клас.
  • П'ятірка - категорія люкс.

Греція. Літерна система.

  • А - чотири зірки.
  • B - три зірки.
  • С - дві зірки.
  • D - економічний.
  • De luxe – вища категорія.

Останнім часом Греція використовує як свою систему, так і систему п’яти зірок, що означає, що у вас менше шансів зробити помилку.

Великобританія. П'ятизіркова система.

  • Одна зірка - бюджетні готелі, які розташовані в центральній частині міста, але мають мінімум зручностей.
  • Дві зірки - готелі туристичного класу, з рестораном і баром.
  • Три зірки - середній клас, але з досить високим рівнем обслуговування.
  • Чотири зірки - перший клас, дуже висока якість проживання та рівень обслуговування.
  • П'ять зірок - вища категорія, клас люкс.

Канади та США. Не мають чіткої класифікації, але приблизно можуть бути орієнтовані наступним чином:

  • T (Tourist Class) - самий бюджетний варіант, що відповідає приблизно одній, іноді двом зіркам.
  • Moderate First Class (M) - тризірковий готель.
  • F (First Class) - щось середнє між готелями з трьома зірками і трьома зірками з кращими умовами.
  • S (Superior) - середні чотиризіркові готелі.
  • D (Superior Deluxe і Deluxe) - заслужені п'ять зірок.

Якщо з оцінкою класу готелю тепер все зрозуміло, то давайте розберемося, що може вас чекати під цим широким словом «готель». Не завжди очікуючи побачити типовий готель, ми отримуємо те, що хочемо. Так як власне готелі теж діляться на види.

  • Пансіонат – це заклад, який при будівництві не планувався як готель, належить приватній особі і розрахований на проживання 10-20 осіб. Проживання в пансіонаті більше схоже на поїздку в гості, ніж на відпочинок у справжньому готелі. Більше затишку, домашньої атмосфери, свої стандарти та набір послуг. А головне, система зірок до них застосовується рідко.
  • Напівпансіон - найкраще рішення, якщо ви хочете максимально відчути місцевий колорит і зрозуміти особливості місцевого життя. Напівпансіон - це оренда кімнати в невеликому будиночку від власника, що включає сніданок. Ціни на номер можуть сильно відрізнятися в залежності від країни і навіть регіону і, звичайно, в залежності від рівня комфорту в кімнатах і будинку в цілому.
  • Мотель є одним із найзручніших місць для відпочинку туристів на власному автомобілі. У більшості випадків мотелі розташовані вздовж автомагістралей, мають достатню кількість номерів і не беруть високих тарифів за проживання. Основним недоліком мотелів є невисокий рівень обслуговування та однорідність номерів. Відпочинок в хостелі
  • Rest in a hostelМіні-готель - один з найбільших кластерів міні-готелів знаходиться в Санкт-Петербурзі, Росія. Так історично склалося, що в місті є величезна кількість квартир площею від 120 до 600 квадратних метрів, і саме з них і створюють міні-готелі, розділивши територію на кілька кімнат, з єдиною кухнею і невеликою ресепшн. А головним недоліком таких приміщень може бути дуже маленький розмір. В іншому випадку вони також використовують систему зірок, і ви можете легко визначити рівень комфорту, який вам потрібен.Rooms in the hostel
  • Хостел – найбюджетніший тип готелю, який стає все більш популярним у всьому світі. У хостелі ви знімаєте не кімнату, а ліжко і живете в кімнаті з одним або кількома незнайомцями. Санвузол найчастіше знаходиться десь в коридорі, а з послуг можна сподіватися тільки на легкий сніданок. Але якщо вас не бентежать незнайомці, то це ідеальний варіант для економного відпочинку та ночівлі.

Залежно від класу та типу готелю, який ви виберете, різниться і спектр послуг, які вони надають. Готелі середнього і вище рівня пропонують своїм клієнтам стандартне: прибирання номерів, басейн, конференц-зали, пральні для гостей, тренажерні зали. Крім того, надається низка зовнішніх послуг: транспортування до/з вокзалу чи аеропорту для гостей, які прибувають літаком чи поїздом, так званий трансфер.

Сюди ж відноситься кейтеринг, який може здійснюватися за принципом:

  • Шведський стіл - велика кількість страв на вибір. Самообслуговування.
  • A la carte (страва "по меню") - Ви маєте можливість вибрати 2-3 страви із запропонованого меню. Як правило, ви можете вибрати закуску, основне меню та десерт.
  • Континентальний сніданок - легкий сніданок, що складається з напою, булочок, масла і варення. Зазвичай пропонується в європейських міських готелях.
  • Англійський сніданок – це повний сніданок, який зазвичай включає фруктовий сік, яєчню та шинку, тости, масло, джем та каву чи чай.

Оплата проживання в Україні

Оплата проживання в готелях України, як і в усьому світі, здійснюється двома способами: готівкою або банківською картою. Залежно від уподобань клієнта.

Способи бронювання в Україні

Бронювання номера можливе по телефону або онлайн. При бронюванні номера необхідно вказати точну кількість мешканців, які ліжка встановлені в номері, якщо це, скажімо, двомісний номер, де ліжко може бути одне на двох. Необхідно повідомити про наявність дітей і їх вік, багато готелів надають дитячі ліжечка і додаткові місця. Про що, до речі, теж варто перевірити заздалегідь. І, звичайно, потрібно обговорити можливість проживання з домашніми тваринами.

Бажаємо вам чудового відпочинку та незабутніх вражень від подорожі Україною!

Rest in hotels in Ukraine


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
3 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...