Медикаментозний аборт - це один із варіантів закінчення вагітності, який може бути обраний відповідно до ваших особистих обставин та рішень.

Ми розуміємо, що прийняття цього рішення може бути непростим. Але ви завжди можете бути впевнені в тому, що наші досвідчені гінекологи готові підтримати вас, створити безпечне середовище навколо, надати максимум необхідної інформації про процедуру та відповісти на питання, які вас хвилюють.

Прикази до медикаментозного аборту

Соціальні показання

У цьому випадку процедура виконується, якщо рішення про переривання вагітності ухвалює жінка, керуючись особистісними, соціальними або іншими мотивами.

Медичні показання

Медикаментозний аборт може стати найбезпечнішою та найбезболіснішою тактикою, якщо жінці показано переривання вагітності за медичними показаннями, наприклад, у разі:

  • виявленні генетичних аномалій ембріона;
  • гострої інфекції, небезпечної для плода (токсоплазмоз, краснуха, вітряна віспа та ін.);
  • ненавмисне приймання препаратів з тератогенною дією або висока доза променевого навантаження (КТ, рентген або променева терапія на ранніх термінах вагітності).

У цій ситуації лікар є незалежним консультантом, який повинен підтримати будь-яке рішення пацієнтки та надати жінці повну та коректну інформацію про наслідки її вибору.

Як отримати направлення на аборт?

Для отримання направлення можна звернутися в державну консультацію на огляд до гінеколога. Але щоб не втрачати час на очікування в черзі та отримання направлення пацієнтка може записатися до приватного гінеколога.

Записатися на прийом

Підготовка до процедури: які аналізи здають під час аборту

Перед медикаментозним абортом лікар може рекомендувати проведення певних аналізів, щоб оцінити загальний стан і мінімізувати ризики ускладнень. Серед необхідних досліджень виділяють:

  • Загальний аналіз крові для виключення анемії та запального процесу;
  • Визначення рівнів прогестерону та хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ);
  • УЗД органів малого таза з метою оцінки стану матки, терміну вагітності та положення плодового яйця;
  • Аналізи на ІПСШ (гонорея, хламідіоз, сифіліс, гепатити, ВІЛ) для оцінки ризику розвитку ускладнень.

Аналізи перед медикаментозним абортом в Україні

Етапи процедури

  1. Після підтвердження факту вагітності, ухвалення рішення щодо виконання процедури, проводиться підготовка до медикаментозного аборту (лабораторна діагностика та контрольний огляд фахівця)
  2. Жінка записується на консультацію до гінеколога. Лікар проведе контрольну консультацію, розповість як приймати таблетки для переривання вагітності та озвучить супутні рекомендації.
  3. Пацієнтка отримує 2 пігулки, які необхідно прийняти в найближчу добу. У присутності лікаря пацієнтка випиває першу таблетку і перебуває під наглядом фахівця не менше 40 хвилин.
  4. Для вживання другої таблетки пацієнтка може бути направлена додому та перебувати під дистанційним наглядом фахівця або ж залишитися в умовах стаціонару.
  5. Через рекомендований проміжок часу жінка приймає другу таблетку. Приблизно в цей самий час починається процес відторгнення плодового яйця, який проявляється кровотечею, тягнучими болями внизу живота, слабкістю та іншими симптомами, що нагадують менструацію.
  6. У період активної кровотечі жінці необхідно слідкувати за кількістю виділень та звернути увагу, скільки днів триває менструація після медикаментозного аборту.
  7. У найближчі кілька днів після вживання другої таблетки, що завершує протокол медикаментозного аборту, необхідно відвідати гінеколога для контрольного УЗД органів малого таза. Лікар детально досліджує порожнину матки, підтвердить відсутність плідного яйця, виключить наявність патологій. У рекомендаціях лікар озвучить, які знеболювальні можна під час медикаментозного аборту, і складе графік контрольних обстежень за необхідності.
  8. Завершальним етапом процедури є контрольна консультація з фахівцем з обговоренням подальших репродуктивних планів, підбору способу контрацепції (за необхідності) і вирішення супутніх питань.

Дізнатися більше про медикаментозний аборт

Важливо!

Якщо в процесі аборту відбулося неповне відторгнення плодового яйця або термін вагітності перевищив рекомендовані рамки для медикаментозного аборту, лікар може прийняти рішення про вакуумну екстракцію плода. Самопочуття після вакуумного аборту приблизно схоже на стан після медикаментозного переривання вагітності. Обговорити деталі процедур можна з лікарем під час консультації.

Симптоми після аборту

Симптоми після аборту: норма і патологія

Важливо!

Помніть, що кожна жінка індивідуально реагує на процедуру. Загальний стан після медикаментозного аборту може також залежати від наявності хронічних захворювань, супутніх патологій і навіть рівня стресу.

Нормальними симптомами після процедури є:

  • кров'янисті виділення зі статевих шляхів, які за обсягом, кольором та іншими параметрами нагадують рясні менструації;
  • слабкість;
  • тягучі болі внизу живота, що зменшуються після прийому знеболювальних препаратів.

Негайно зверніться до лікаря при появі наступних симптомів у перші 10 годин після процедури:

  • підвищення температури тіла;
  • домішки та\або гнильний запах від виділень;
  • ріжучі наростаючі болі внизу живота, що не зменшуються після приймання анальгетиків;
  • епізоди втрати свідомості;
  • озноб, рясне потовиділення, задишка, спрага;
  • Рясна кровотеча зі статевих шляхів, що вимагає заміни гігієнічного засобу (прокладки, тампона, чаші тощо) частіше, ніж раз на 50-60 хвилин.

Відновлення після процедури

У перші тижні після процедури рекомендовано утриматися від відвідування саун і басейнів, активного статевого життя і фізичних навантажень. Фахівці рекомендують легкі заняття йогою, прогулянки на свіжому повітрі, нормалізований режим сну.

Якщо ви маєте активні репродуктивні плани - рекомендовано разом із партнером відвідати репродуктолога та обговорити вашу подальшу тактику планування вагітності.

Також варто зазначити, що терміни, коли починається менструація після медикаментозного аборту, індивідуальні для кожної жінки. Якщо ви відмічаєте порушення менструального циклу (затримка менструації або навпаки регулярні кров'янисті виділення) - зверніться до гінеколога для огляду та складання тактики лікування.

На закінчення

Право на аборт є у кожної жінки. Ми готові підтримати вас у прийнятті будь-якого рішення, надати максимум інформації про стан вашого здоров'я та запропонувати комплексний медичний супровід.

Зробити медикаментозний або вакуумний аборт у кваліфікованому медичному закладі з мінімальними ризиками для вашого здоров'я, ви можете в Харкові, Києві та Львові.

При будь ласка, залиште заявку у формі зворотного зв'язку або зверніться за номером +380 (68) 770-61-77!

Ми тут, щоб допомогти вам!

Медикаментозний аборт в Україні

Відмова від медичної відповідальності
Цей контент призначений виключно для інформаційних та освітніх цілей. Він не призначений для надання медичної консультації або заміни такої консультації чи лікування в особистого лікаря. Усім читачам цього матеріалу рекомендується проконсультуватися зі своїми лікарями або кваліфікованими фахівцями з охорони здоров'я. UAmedTOURS не несе відповідальності за можливі наслідки для здоров'я будь-якої особи або осіб, які читають інформацію, що міститься в даному освітньому контенті.

Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
3 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...