Чому іноземці обирають Україну для програми сурогатного материнства?

За останні роки українські сурогатні матері народили понад 6 000 дітей для іноземців.

Основним аргументом на користь України є:

  • легальність процедури сурогатного материнства на держаному рівні
  • низькі ціни у порівнянні з іншими країнами

Законодавство України чітко регулює процес сурогатного материнства, гарантує безпечність та передбачуваність програми для майбутніх батьків та сурогатної матері.

Передбачувані батьки захищені Законом, і вважаються законними батьками дитини з моменту зачаття.

Як тільки дитина народиться, батьки отримують свідоцтво про народження, де будуть вказані як мати та батько. Жодної інформації про сурогатну матір в свідоцтві про народження дитини - не зазначається.

Подружжю, яке скористалося послугами сурогатного материнства в Україні, не потрібно проходити жодних судових процесів щодо усиновлення, чи визнання їх батьківських прав щодо народженої дитини.

Сурогатна матір в Україні не має батьківських прав щодо народженої генетично чужої дитини. Таким чином, сурогатна матір не може відмовитися передати дитину її біологічним батькам. 

Окрім, зрозумілого та чіткого законодавства в сфері сурогатного материнства, Україна також виділяється серед інших країн - низькими цінами програм сурогатного материнства.

В середньому ціна сурогатного материнства в Україні складає від 35 000 євро до 58 000 євро. Для порівняння, в Чехії наприклад ціна сурогатного материнства від 65 000 євро до 85 000 євро.

Ціна сурогатного материнства різниться в залежності від того, який  вид програми буде обрано:

  • Сурогатне материнство зі створенням ембріонів з власних ооцитів (яйцеклітин) та сперми чоловіка
  • Сурогатне материнство з донорськими яйцеклітинами або спермою.
  • Сурогатне материнство з власними вже створеними та замороженими ембріонами FETкарта світу законів про сурогатне материнство

Що зробити, щоб програма сурогатного материнства пройшла комфортно та безпечно?

Сурогатне материнство передбачає складної координації, планування та юридичних контрактів. 

Правильний вибір агенції з високим рівнем досвіду в галузі сурогатного материнства, забезпечує майбутніх батьків позитивним та успішним результатом проходження програми сурогатного материнства. Співробітники агентства з моменту підписання контракту в постійній комунікації з майбутніми батьками. 

Компанія UaMedTours є експертами в галузі сурогатного материнства в Україні, тож вам не доведеться перейматися організаційними та юридичними питаннями.

Зробіть перший крок до мрії — залиште заявку на безкоштовну консультацію.

Сурогатне материнство в Україні: Закон, легальність

Україна є найбільш ліберальною країною щодо сурогатного материнства. Сурогатне материнство в Україні легальне, в тому числі комерційне та регулюється наступними законодавчими актами: Цивільний кодекс України, Закон України "Основи законодавства України про охорону здоров'я", Сімейний кодекс України, Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 09.09.2013 № 787 "Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні".

Основні положення законодавчих актів в цій сфері:

Постанова № 787 визначає умови застосування сурогатного материнства:

  • наявність медичних показань у подружжя, в інтересах яких проводиться процедура
  • подружжя (або принаймі один із батьків) повинно мати генетичний зв'язок із дитиною
  • сурогатна мати не повинна мати генетичного зв'язку з дитиною. В Україні дозволено тільки гестаційне сурогатне материнство

Правові аспекти сурогатного материнства в Україні

Україна де-факто є країною так званого "комерційного сурогатного материнства". Законодавча база містить мінімум обмежень для проведення процедури, як для громадян України, так і для іноземців.

Випадки відмов в програмі сурогатного материнства:

  • Відсутність медичних показань у подружжя до програми сурогатного материнства, тобто здатності завагітніти, виносити плід і народити самостійно.
  • Наявність генетичного зв'язку між сурогатною матірю і плодом, який виношується ( сурогатне материнство з використанням яйцеклітини сурогатної матері)
  • Участь у програмі неодружених пар, які не перебувають у шлюбі, самотніх людей
  • Участь у програмі як сурогатної матері, жінки, яка не відповідає певним медичним вимогам (вік, стан здоров'я, наявність своєї дитини)

Вимоги до сурогатних матерів в Україні

Чи потрібні нотаріальні документи для сурогатного материнства?

Пункт 6.11 Порядку № 787 містить перелік документів, необхідних для проведення процедури. До цього переліку входить "нотаріально засвідчений письмовий договір між сурогатною матір'ю та подружжям ". 

Такий договір є основним нормативним актом, на підставі якого здійснюється сурогатне материнство, інші документи з пакета договору мають допоміжне значення. Правильно складений договір - це гарантія мінімізації юридичних ризиків як для сурогатної матері, так і для біологічних батьків. 

На додаток до нотаріального договору про сурогатне материнство, необхідні такі документи:

  • Заява пацієнта (подружжя) на використання допоміжних репродуктивних технологій, тобто застосування до них процедури сурогатного материнства.
  • Заява сурогатної матері на участь у програмі сурогатного материнства.
  • Нотаріально засвідчена заява (згода) сурогатної матері на виношування ембріона біологічних батьків.
  • Нотаріально завірена згода чоловіка сурогатної матері на участь його/її дружини в процедурі сурогатного материнства
  •  Нотаріально завірений договір про сурогатне материнство (договір сурогатного материнства), про який писалося раніше.
  • Нотаріально завірена заява (згода) сурогатної матері із зазначенням подружжя (біологічних батьків) як батьків дитини.
  • Довідка акредитованої медичної установи про застосування допоміжних репродуктивних технологій та генетичну спорідненість дитини принаймі з одним із подружжя (біологічних батьків).

На додаток до загальноприйнятих умов експерти рекомендують включити до договору форс-мажорні події та непередбачувані обставини:

  1. Викидень, мертвонародження, переривання вагітності за медичними показаннями.
  2. Рзірвання шлюбу біологічними батьками, смерть одного з батьків.
  3. Погіршення здоров'я матері під час вагітності.
  4. Народження двійні/трійні.
  5. Народження дитини з вадою розвитку, яка не могла бути діагностована в пренатальний період і яка не пов'язана з порушенням сурогатною матір'ю рекомендованого способу життя.

Юридично в такому договорі беруть участь виконавець (сурогатна мати) і замовники (біологічні батьки). Виконавець зобов'язується виносити, народити і передати дитину замовникам. Замовники зобов'язуються утримувати сурогатну матір під час вагітності, компенсувати її витрати (статті витрат прописуються в договорі), а потім виплатити їй винагороду.

Основні статті витрат сурогатної матері, які мають бути прописані в договорі:

  • медична підтримка
  • закупівля продуктів харчування, вітамінів, ліків, спеціального одягу для вагітних
  • тимчасовий переїзд в інше місце проживання для збереження конфіденційності (необов'язково)

Контракт про сурогатне материнство має містити розділ про відповідальність сторін за невиконання своїх зобов'язань. Наприклад, вказуються штрафні санкції.


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
2 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...