На різних етапах програми ЕКЗ використовуються різні препарати. На першому етапі вони готують організм жінки до подальшої стимуляції овуляції, на другому – стимулюють дозрівання та зростання яйцеклітин. Після перенесення ембріонів препарати використовуються для підтримки стану слизової оболонки матки, тим самим підвищуючи шанси успіху програми ЕКЗ.

На кожному етапі рекомендується купувати стільки ліків, скільки необхідно для проведення процедури ЕКЗ. Лікарі обов'язково вказують у рецептах необхідне дозування та тривалість прийому ліків.

Що робити з рештою препаратів ЕКЗ

Ліки входять до списку товарів, які не можна повернути або обміняти в аптеці, навіть якщо упаковка не була розкрита і маєте чек.

Якщо ліки вам не підішли (індивідуальна непереносимість, алергія) або залишилися (але з невдалим терміном придатності!), запитайте у лікаря, чи можете ви пожертвувати ліки у благодійну організацію при лікарні.
Також ліки можна віддати тим, хто потребує, через спеціальні ресурси або групи в соціальних мережах.

На багатьох тематичних форумах, присвячених ЕКЗ, є спеціальні теми "Віддам ліки", де даються оголошення про передачу ліків до рук тих, хто їх потребує.

З метою безпеки забороняється передавати відкриті банки з таблетками, якщо неможливо визначити тип таблетки (на них немає маркування), також категорично забороняється передавати пошкоджені та відкриті капсули, забороняється передавати ліки, що зберігаються у пошкоджених блістерах. Забороняється передавати ліки з терміном придатності, що минув, а також ліки, обмежені у вільному обігу.

На тематичному ресурсі ви можете вибрати відповідну категорію (наприклад, Ліки для дорослих, Ліки для ЕКЗ) та розмістити своє оголошення. Важливо, що під час створення оголошення у групах заборонено просити гроші за ліки, а також необхідно вказувати термін придатності та умови зберігання.

Ви можете розмістити оголошення на тематичному ресурсі.

Пам'ятайте, що продаж ліків з рук заборонено законом і може спричинити штраф.

Тому добре подумайте, перш ніж намагатись продавати медичні препарати через Інтернет.

Що робити з простроченими препаратами, що залишилися, для ЕКЗ?

Чи можна викидати прострочені препарати для ЕКЗ у відро для сміття або спускати в унітаз?

У світі немає чіткої єдиної позиції щодо збору побутових медичних відходів. Наприклад, у Франції, Великій Британії, Данії, Бельгії та деяких інших країнах існують закони, які зобов'язують аптеки збирати побутові медичні відходи у населення. Водночас у більшості інших країн у цьому немає потреби, медичні відходи збираються за принципом: хочеш – викинь, не хочеш – спусти в унітаз.



Якщо у вас немає можливості здати прострочені ліки у спеціальні пункти збору, то фахівці з утилізації медичних відходів рекомендують відправляти в каналізацію лише водорозчинні препарати (такі препарати мають в інструкції позначку "диспергувані").

Нерозчинні у воді ліки слід викидати у відро для сміття, правильно упаковавши їх. Для цього всі таблетки слід витягти з упаковки або блістера і потовкти в порошок.

Водонерозчинні ліки слід викидати на сміття. Потім помістіть отриманий порошок у непрозорий пакет або банку з кришкою, що закручується, і додайте туди щось явно неїстівне: наприклад, використаний наповнювач для котячого туалету. Порошок слід ретельно перемішати та закрити банку або зав'язати пакет вузлом.

Це робиться для того, щоб люди (наприклад, безпритульні) або тварини, які можуть забратися в бак для сміття, не змогли легко відкрити контейнер з колишніми ліками. А якщо вони все-таки відкриють його, то щоб вони не зацікавилися вмістом і не вирішили використовувати його як їжу, тому що це може завдати шкоди їхньому здоров'ю.

Упаковки від ліків (картонні коробки, інструкції) і пластикові кришки, що загвинчуються, можна сортувати в контейнер для макулатури і відповідно в контейнер для поліпропілену для подальшої переробки.

Список ліків, які можуть залишитися після ЕКЗ

Препарати Дифереліну, Декапептил. Ці препарати використовуються для підготовки яєчників до стимуляції. Ці препарати також запобігають передчасній овуляції – розриву фолікулів перед процедурою пункції. Вони призначаються шляхом щоденних підшкірних ін'єкцій чи формі депо.

Препарати Оглутран, Цетротид. Застосовуються задля унеможливлення передчасної овуляції на заключному етапі стимуляції. Вводяться внутрішньом'язово. Зазвичай потрібно трохи більше 4-5 ін'єкцій.

Меногон, Гонал, Пурегон, Елонва, Фостімон. Ці препарати містять гормони гіпофіза – ФСГ (фолікулостимулюючий гормон) та ЛГ (лютеїнізуючий гормон), які регулюють процес дозрівання фолікулів. Вони вводяться внутрішньом'язово чи підшкірно.

Препарати Прегніл, Профазі. Використовуються для завершення процесу дозрівання ооцитів. Застосовуються у вигляді підшкірних та внутрішньоматкових ін'єкцій.

Утрогестан, Дюфастон, Лютеїн, Інжеста, Пролютекс. Впливає на стан слизової оболонки матки та готує її до перенесення ембріонів. Зазвичай використовується до 12-14 тижнів, після чого у плацента формується і починає виділяти "свій" прогестерон у необхідній кількості.

Препарат містить гормон естрадіол – використовується для підготовки слизової оболонки матки до перенесення ембріонів. Він випускається у формі таблеток та приймається перед тестом на вагітність.
При проведенні програми ЕКЗ дуже важливо дотримуватися рекомендацій лікаря-репродуктолога та суворо дотримуватись графіка прийому ліків. Часто центри ЕКЗ рекомендують, щоб ін'єкції проводилися виключно кваліфікованим медичним працівником – медсестрою. Важливо! Недотримання часу, режиму та дози препаратів, що використовуються для стимуляції овуляції, значно знижує шанси на успіх у програмі ЕКЗ.

ВІДМОВА ВІД МЕДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
Цей контент призначений виключно для інформаційних та освітніх цілей. Він не призначений для надання медичної консультації чи заміни такої консультації чи лікування в особистого лікаря. Всім читачам даного матеріалу рекомендується проконсультуватися зі своїми власними лікарями або кваліфікованими фахівцями з охорони здоров'я. UAmedTOURS не несе відповідальності за можливі наслідки для здоров'я будь-якої особи або осіб, які читають інформацію, що міститься в даному освітньому контенті. Всі читачі цього контенту, особливо ті, хто приймає рецептурні або безрецептурні препарати, повинні проконсультуватися зі своїми лікарями, перш ніж вносити будь-які зміни до свого раціону харчування, способу життя, приймати таблетки або інші факти, які можуть вплинути на ваше фізичне та психологічне здоров'я.

Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
0 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...