Чи корисний мед при панкреатиті?

При запаленні підшлункової залози не можна їсти солодке, але в деяких випадках лікарі рекомендують вживати бджолиний нектар під час хвороби. Розберемося, чи можна їсти мед у разі хронічного панкреатиту і в яких випадках цей продукт може бути шкідливим.
 



Підшлункова залоза виробляє ферменти, які розщеплюють білки, жири та вуглеводи, що надходять в організм. Вона також виробляє інсулін, який допомагає організму засвоювати отримані моносахариди. За панкреатиту цей процес порушується; ферменти починають свою роботу ще до того, як потрапляють у кишківник. Від такого "самоперетравлення" тканини залози пошкоджуються, тому пацієнтам показана сувора дієта, щоб максимально придушити секрецію ферментів. Цукор як основне джерело вуглеводів протипоказаний.

Втім, мед у деяких випадках можна. Чим він відрізняється від звичних солодощів:

  • складається з моносахаридів - глюкози та фруктози, тому не активізує виділення ферментів, що полегшує роботу підшлункової залози
  • Фітонциди та органічні кислоти у складі продукту чинять протизапальну дію та запобігають дегенерації клітин підшлункової залози
  • Вітаміни та амінокислоти регулюють обмін речовин і нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Має проносний ефект, що корисно в разі закрепів на тлі панкреатиту.
  • Традиційні елементи, такі як марганець, підтримують підшлункову залозу і збільшують вироблення інсуліну.
  • Йод і вітаміни групи В покращують кровообіг, відновлюють постачання поживними речовинами пошкоджених тканин.

Такий комплексний вплив полегшує стан хворого і подовжує періоди ремісії. Однак, щоб точно відповісти, чи можна мед за панкреатиту підшлункової залози, необхідно враховувати стадію захворювання. А також форму патології та можливі ускладнення.

Чи шкідливий мед при панкреатиті?

Захворювання може протікати з порушенням роботи острівців Лангерганса - утворень у підшлунковій залозі, які виробляють гормон інсулін, необхідний для засвоєння глюкози. Таким чином, на тлі запалення цієї залози розвивається діабет. У цьому разі мед може нашкодити пацієнту.  

Цікавий факт: перш ніж почати їсти мед, необхідно перевірити рівень глюкози в крові до і після їжі, щоб виявити прихований перебіг діабету. Якщо у вас немає домашнього тестера, обов'язково зверніться до свого лікаря.

При гострому панкреатиті розвивається набряк підшлункової залози. При цьому порушується робота всіх структур органу. Необхідно максимально розвантажити залозу, тому бджолиний продукт як джерело вуглеводів протипоказаний. Мед під час загострення хронічного панкреатиту неприпустимий з тих самих причин.

Максимальну користь натуральні солодощі принесуть у період ремісії. За умови, що у пацієнта немає цукрового діабету. Мед у разі холециститу і панкреатиту покращує тонус проток, полегшує виведення жовчі та панкреатичних ферментів. Активні речовини меду допомагають розщеплювати жири та виводити зайву рідину з організму.

Мед у банках

Як використовувати мед при панкреатиті?

Необхідно пам'ятати, що мед не є ліками, оскільки він не впливає безпосередньо на підшлункову залозу. Для профілактики його можна їсти невеликими порціями.

При стабільній ремісії добова доза не повинна перевищувати 1-2 столових ложок. А разова - 2 чайні ложки. Починайте приймати його з ½ чайної ложки на день. Якщо реакція хороша, добову дозу поступово збільшують. Як швидко збільшувати норму споживання, залежить від самопочуття пацієнта. Не варто сильно прискорювати процес, краще розтягнути його хоча б на 2-3 тижні.

Добова норма ділиться на 3 - 5 прийомів. Бажано повільно потягувати мед або вживати його в перекусах із трав'яним чаєм.

Кількість прийомів не повинна перевищувати трьох.

При панкреатиті мед їдять натщесерце, за півгодини до сніданку. Після - протягом дня, за 30 хвилин до їди. Продукт також не рекомендується вживати одночасно з лікарськими препаратами. Таблетки п'ють не менш ніж через півгодини після вживання меду або за 2 години до вживання меду.

Продукт слід вводити в меню поступово, вичікуючи певний проміжок часу від початку ремісії. За хронічного запалення мед починають вживати через 1 місяць після ремісії, а після гострого панкреатиту - не раніше ніж через 3 місяці.

Продукт слід вводити в меню поступово, вичікуючи певний проміжок часу від ремісії.

Цікавий факт: який сорт обрати, залежить від особистих уподобань. Однак темні сорти (гречка, тополя, каштан) містять більше мікроелементів, таких як марганець і залізо. Вони корисні для кровообігу і живлення пошкоджених тканин, а також для обміну речовин. Світлі сорти (акація, липа, квітка) містять більше вітамінів, які нормалізують роботу імунної та ендокринної систем.

При перших неприємних симптомах, нудоті, болях у животі, діареї або алергічних реакціях, прийом слід негайно припинити.

.

мед з лимоном

Лікування панкреатиту медом: рецепти

На основі меду народна медицина пропонує безліч засобів, які підтримують організм і допомагають продовжити ремісію.

Нижче наведено найбільш популярні та ефективні рецепти.

Вода з медом при панкреатиті

Медова вода допомагає позбутися набряків. Концентрація бджолиного продукту в напої невелика, тому підшлунковій залозі легше ввести його в раціон у такому вигляді. Рідина дає організму необхідну кількість глюкози, не навантажуючи хворий орган.

Для приготування візьміть 500 мл води, розведіть у ній 1 столову ложку меду і ретельно розмішайте.

Як приймати: народний засіб п'ють по 1 склянці перед кожним прийомом їжі (за півгодини). Напій обов'язково має бути кімнатної температури.

Алое з медом при панкреатиті

Суміш допомагає в разі здуття живота і закрепів, які часто турбують пацієнтів із панкреатитом. Дезінфікуюча дія алое та меду знімає подразнення зі слизових оболонок і сприяє кращому травленню.

Для приготування ліків необхідно отримати сік алое. Для його отримання краще використовувати нижнє велике листя. Змішайте мед і сік алое в пропорціях 1:1. Перемішайте до отримання однорідної маси. Готовий засіб зберігати в холодильнику не більше тижня.

Як приймати: по 1 чайній ложці за 30 хвилин до їжі 2-3 рази на день. Курс триває 1-2 місяці.

Молоко і мед при панкреатиті

Напій містить фермент лізоцим, який має антибактеріальну дію і сприяє швидкому загоєнню слизової. Молоко містить легкозасвоювані білки, необхідні хворому. У поєднанні з медом продукт допомагає в разі порушення обміну речовин, печії та здуття живота.

Вибирайте молоко з низьким відсотком жирності. Закип'ятіть 200 мл молока й остудіть його приблизно до 50 градусів. Додайте 1-2 чайні ложки меду.

Як приймати: випивайте 1 склянку вранці натщесерце або за півгодини до сну. При цьому напій має бути теплим, але не гарячим.

Кефір (розведений йогурт) з медом за панкреатиту

Кальцій з кефіру краще засвоюється організмом пацієнта, ніж зі свіжого молока. Мікроорганізми в напої покращують травлення і нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, кефір з медом допоможе позбутися закрепів і здуття живота при панкреатиті.

Для приготування візьміть нежирний і некислий кефір. На 200 мл злегка підігрітого продукту додайте 1-2 чайні ложки меду. Розмішайте до однорідності.

Як приймати: пийте суміш кімнатної температури перед їжею. Почніть з ¼ чашки на день. За сприятливої реакції добова доза збільшується до 1 чашки.

Відвар вівса з медом при панкреатиті

Овес - основний дієтичний продукт, який приймають у разі панкреатиту. Відвар із цього злаку покращує кровообіг і має протизапальну дію. Його вживання допоможе усунути нудоту і болі в животі.

Ретельно промити зерна, перебрати і висушити. Склянку вівса заливають літром окропу і кип'ятять на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Настоюють у теплому місці протягом 12 годин. Перед вживанням додають 1-2 чайні ложки меду на 200 мл напою.

Як приймати: пити по ⅓ склянки за півгодини до їжі двічі на день.

Закриті стільники (соти) при гастриті та панкреатиті

У період ремісії можна жувати стільники - це також буде ефективним допоміжним засобом лікування. Це не можна назвати окремим сортом, скоріше це зовсім інший бджолиний продукт. Перед зливом меду бджолярі зрізають "кришечки" з медових стільників, які бджоли використовують для запечатування нектару - перші краплини стають гребінчастою кришечкою.

Його основна відмінність від звичайного меду полягає в його складі. Крім іншого, до нього входить деяка кількість воску, прополісу, пилку. Перші два компоненти відомі своєю антибактеріальною, протизапальною і заспокійливою дією на тканини і слизові.

Крім того, у гребінці, як і в молоці, міститься лізоцим, який прискорює процес загоєння і бере участь в утворенні антитіл. Речовина допоможе позбутися патогенної мікрофлори і зупинити запальний процес, завдяки пантотеновій кислоті в складі.

Такий мед вживається в тому ж дозуванні, що і звичайний продукт - 1-2 чайні ложки 2-3 рази на день. Зверніть увагу, що максимальна добова доза становить до 2 столових ложок.

Продукт слід вживати натщесерце або не пізніше, ніж за 30 хвилин до запланованого прийому їжі. Ви можете вживати його в чистому вигляді або розбавляти у склянці води/чаю/трав'яного відвару.

Ця інформація надана експертами сайту UAMEDTOURS і не призначена для заміни медичної консультації. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем для отримання експертної поради з приводу власного здоров'я.


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
11 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...