Підшлункова залоза є другою за величиною залозою в організмі та забезпечує вироблення гормонів і травних ферментів. Це залоза зовнішньої та внутрішньої секреції. 

Підшлункова залоза виробляє гормони, які забезпечують розщеплення жирних кислот, необхідних для роботи нирок, серця та м'язів. Підшлункова залоза також відповідає за вироблення гормонів, що регулюють рівень цукру (інсулін, глюкагон). Вона виділяє грелін, який відповідає за потяг до їжі. Вона бере участь у процесах обміну речовин: жирів, вуглеводів і білків.

Підшлункова залоза також відповідає за вироблення ферментів, необхідних для травлення. Ключове завдання ферментів в обміні вуглеводів, білків і жирів.

Ключове завдання ферментів в обміні вуглеводів, білків і жирів.

Коли одна функція виходить з ладу, інші залишаються в нормі, завдяки поділу на різні відділи, що відповідають за вироблення ферментів/гормонів. Таким чином, при цукровому діабеті немає порушень травлення, а запалення органу не обов'язково викликає стійку гіпоглікемію. Однак важливо розуміти, що патологічні зміни в органі можуть негативно впливати на енергозабезпечення організму та вуглеводно-жировий обмін.

Життя без підшлункової залози неможливе, а різні ураження цього органу призводять до значного зниження якості життя. Одним із найпоширеніших захворювань підшлункової залози є панкреатит.

Одним із найпоширеніших захворювань підшлункової залози є панкреатит.

Що таке панкреатит і як дотримуватися дієти при цьому захворюванні?"

Панкреатит - це гострий запальний процес, який розвивається внаслідок порушення режиму харчування, надмірного вживання алкоголю, впливу лікарських препаратів. Панкреатит - це захворювання, яке вимагає суворої дієти, тому слід обирати не лише продукти, а й звертати увагу на напої. У разі запалення підшлункової залози або загострення хронічного перебігу панкреатиту доведеться виключити з раціону велику кількість напоїв, які вживаються щодня. Не слід вживати молоко, міцно заварений чай, какао та каву.

симптомы панкреатитаЧи може людина з панкреатитом пити соки?"

Якщо замислитися, соки містять багато вітамінів і мінералів, мало калорій і високу засвоюваність. У них не вистачає клітковини, на яку багаті свіжі фрукти, ягоди та овочі. Цей компонент найбільш небезпечний для підшлункової залози. Усі соки мають свої специфічні корисні властивості, які залежать від виду сировини. Наприклад, морква підтримує та покращує зір, за допомогою цитрусових зміцнюється імунна система, а буряк очищає кишковий тракт.

Але крім користі соки можуть принести і шкоду, адже під час гострого перебігу загострення пошкоджується підшлункова залоза. Важливо розуміти, що під час гострої фази панкреатиту пити соки заборонено. Чому? Подивіться список:

  • У натуральних соках багато вуглеводів, які легко засвоюються, після вживання підвищується рівень глюкози в крові, тому ПШ доводиться працювати з підвищеним навантаженням, щоб виробляти інсулін;
  • При панкреатиті в стадії загострення неприпустимо в принципі, навіть у стадії ремісії небажано вживати багато легких вуглеводів, тому що при панкреатиті може розвинутися цукровий діабет;
  • Соки можуть спричиняти бродіння в кишечнику, що є ще одним неприємним моментом під час їхнього вживання. У результаті бродіння утворюється велика кількість газу (метеоризм) і виникають сильні спазми та болі в животі;
  • Соки можуть провокувати розвиток діабету.
  • Соки можуть спровокувати алергічну реакцію, АД під час загострення дуже чутливий до будь-яких алергенів. Якщо в людини ніколи не було подібних проявів, то в цей час вони можуть виникнути.

За гострої форми захворювання будь-які соки взагалі заборонені, тому що в них міститься багато кислот, які подразнюють слизові оболонки та підшлункову залозу, при цьому запальний процес посилюється. Лікарі рекомендують не вживати продукт, навіть розведений водою, близько місяця з моменту загострення. Однак пити соки за панкреатиту дозволяється, хоча для цього існує кілька правил. Після закінчення фази загострення (ремісії) панкреатиту можна спробувати різні соки. Пропонуємо вам ознайомитися зі списком найкращих соків за панкреатиту та рецептами до них.

Найкращий (і найгірший) сік за панкреатиту

Утім, розбавлені соки дозволяється використовувати, але тільки для приготування інших страв, наприклад, можна варити киселі, робити морси, додавати в компот. Під час термічної обробки, щоб зберегти максимальну кількість корисних речовин і вітамінів, потрібно дотримуватися такого правила: у киплячу воду влити воду, а через 5-10 секунд вимкнути плиту, оскільки вдруге вона закипить. Щоб зробити напій солодшим, можна використовувати підсолоджувачі.

Пиття соків під час ремісії захворювання

Коли період загострення захворювання переходить у ремісію, соки можна включати в раціон. Починати слід із розбавлених соків, якщо самопочуття не погіршується, продукти добре переносяться, то дозволяється пити соки без додавання води, але тільки потроху. Проте все ж краще вживати їх у розведеному вигляді, в рівних пропорціях, цукор додавати не слід. Можна робити суміші із соків, допускається змішувати їх із йогуртом, сироваткою, кислим молоком та іншими молочними продуктами.

Свіжі соки при панкреатиті

Перша вимога - соки при панкреатиті мають бути свіжовичавленими. Ні консервовані, ні заморожені, ні магазинні не підійдуть. Також спочатку, після загострення, їх слід розбавляти наполовину водою і поступово переходити на чисті, але в невеликих кількостях. Сировину для їх приготування потрібно вибирати скрупульозно, зупиняючись на неушкоджених стиглих соковитих плодах. Сік слід пити одразу після вичавлювання.

Томатний сік при панкреатиті

Томатний сік при панкреатиті. Цей улюблений багатьма напій неприпустимий за гострого панкреатиту через те, що в ньому містяться бурштинова, щавлева, лимонна і винна органічні кислоти. Вони стимулюють вироблення шлункового соку й агресивних панкреатичних ферментів, посилюючи запалення і сприяючи газоутворенню. Хронічний перебіг хвороби допускає прийом невеликих порцій, якщо сік спочатку розвести двома частинами води, а потім готувати в рівних частинах кожного. Напій має протимікробну, антиоксидантну й антидепресивну дію. До його складу входять різні мікроелементи та вітаміни.

Томатний сік при панкреатиті.

Рецепт: Якщо сік добре переноситься, можна довести денну норму до 100 мл чистого соку або 250 мл, розведених на третину водою.

Морквяний сік при панкреатиті

Морквяний сік у разі панкреатиту. Свіжовичавлений морквяний сік дуже приємний на смак, до того ж у ньому багато вітаміну А і бета-каротину. Він приносить багато користі організму: покращує зір, зміцнює імунну систему, нормалізує жировий обмін, перешкоджає старінню клітин. Проте під час загострень патології його не можна вживати, оскільки в ньому багато цукру, а для його засвоєння потрібен інсулін, що часто ускладнюється при запаленні підшлункової залози. Це може призвести до розвитку цукрового діабету.

Морквяний сік при панкреатиті

.

Рецепт: У період ремісії не має протипоказань, якщо вводити його в раціон поступово, розбавляючи водою (спочатку 1:3, поступово збільшуючи концентрацію). Морквяний сік добре поєднується з іншими, що дає змогу готувати на його основі смачні та корисні суміші. Та все ж він не підходить для щоденного вживання. Оптимально - півсклянки 2-3 рази на тиждень.

Тиквяний сік у разі панкреатиту

Гарбузовий сік у разі панкреатиту. Гарбуз - корисний продукт, зі своєрідним смаком, який використовують навіть у рецептах високої кухні. Але свіжий гарбузовий сік не підходить для лікування запалення підшлункової залози. Велика кількість органічних кислот спричиняє бродіння в кишечнику, подразнює слизову, ще більше провокуючи загострення. Лише після повного усунення проявів панкреатиту в раціон можна обережно вводити напій, спочатку розбавляючи водою чи іншими соками, потім переходячи на чистий. Завдяки каротину він поліпшує зір, калію - зміцнює серцевий м'яз, антиоксиданти - забезпечують протираковий захист, а пектин - виводить токсини та шкідливий холестерин. Крім того, напій низькокалорійний - усе це дає йому право залишитися в нашому меню.

Гарбузовий сік при панкреатиті

Препарат: Залежно від переносимості максимальна добова доза може становити 250-500 мл.

Гранатовий сік

Не дивлячись на безліч корисних властивостей цього фрукта, гранатовий сік при гострому панкреатиті категорично заборонений.

Те, що підходить здоровій людині (фітонциди, 15 амінокислот, антиоксиданти), у разі запалення підшлункової залози ще більше посилить хворобливий стан. Тому пити гранатовий сік можна тільки після повного усунення симптомів, і то в розведеному вигляді.

Як правило, гранатовий сік можна пити тільки після повного усунення симптомів захворювання.

Рецепт: Ви можете випивати не більше 200-300 мл на день.

Ви можете пити не більше 200-300 мл на день.

Сок алое

Алое в народі вважається корисною травою, яка лікує все. Завдяки вмісту речовини алантоїну, алое має протизапальну, в'яжучу та знеболювальну дію. Ці якості дають право представити рослину в багатьох рецептах, спрямованих на загоєння ран і виразок, терапію травного тракту, у дерматології, гінекології, офтальмології, косметології тощо. Лікування панкреатиту соком алое ґрунтується на його впливі на секрецію жовчі, яка безпосередньо залежить від нормальної роботи підшлункової залози.

Сік алое при панкреатиті.Рецепт: Сік алое за панкреатиту використовують у поєднанні з медом після закінчення гострої фази.

Найкраще приймати так званий забрусовий мед, що міститься у стільниках. Щоб запечатати його, бджоли використовують особливу речовину, що виділяється слинними і восковими залозами. Склад цього меду дуже корисний під час лікування різних запальних патологій. Суміш готується шляхом змішування 1 столової ложки меду і такої ж кількості алое. Поєднавши їх, можна вживати перед їжею, але не більше однієї ложки на день.

Лимони, лимонна вода і лимонний сік при панкреатиті

На будь-якій стадії панкреатиту лікарі забороняють уживати лимон, лимонну воду в будь-якому вигляді через високу концентрацію кислот, що стимулюють секреторну діяльність травних залоз, небезпечних у разі панкреатиту. Лимон також має виражений жовчогінний ефект, що вважається небезпечним за гострого холециститу.

Чи корисний лимон при гострому панкреатиті?

Лимон при гострому панкреатиті категорично заборонений. У цьому фрукті міститься 8% лимонної кислоти, забороненої для перетравлення напруженою підшлунковою залозою. Навіть після того, як напад підшлункової залози закінчиться, вживання лимона в будь-якому вигляді - не найкраща ідея.

Лимони, лимонна вода і лимонний сік при панкреатиті

Лимони та хронічний панкреатит

Хронічна форма не дозволяє насолоджуватися цитрусовими. Якщо дуже хочеться, то дозволяється із застереженнями спробувати страви, до складу яких входить лимон у невеликих кількостях. Просто плоди лимона в їжу не вживаються.

Просто плоди лимона в їжу не вживаються.

Однією з типових страв із лимоном є чай із лимоном, рибні страви, кондитерські вироби, маринади та соуси. Їх використовують із двох причин: або для підсолоджування, або, навпаки, для надання гостроти. Обидва варіанти передбачають наявність у продукті шкідливих речовин.

Напої з використанням лимона в рецептурі заборонені. Щоб експериментувати із введенням нових продуктів, бажано дочекатися стабільного періоду ремісії - відомі лікувальні властивості лимона за панкреатиту не допоможуть. Якщо ж підшлункова залоза спокійна і функціонує нормально, дозволяється зробити спробу.

Як замінити лимон при панкреатиті?

Лікарі рекомендують дотримуватися дієти, яка включає:

  • хлібні крихти;
  • натуральні йогурти (пріоритет віддається йогуртам власного приготування);
  • оливкова олія (чудова заміна лимонному соку та майонезу, коли ви хочете заправити салат);
  • тушковані овочі.

Як використовувати лимонну воду за панкреатиту?

Після досягнення стійкої ремісії цитрусові можна поступово вводити в раціон. Але робити це потрібно правильно, дотримуючись наступних рекомендацій:

  • Вибирайте тільки свіжі та стиглі фрукти - на них не повинно бути цвілі або гнилі;
  • При ураженні органів травлення м'якоть фрукта слід очистити від шкірки, насіння та мембран - у цих фрагментах зосереджена велика кількість фітонцидів, ефірних олій та інших елементів, які спричиняють рецидив захворювання;
  • Вживати цитрусові тільки після їди - вживання лимонів на голодний шлунок провокує подразнення слизових оболонок.

Відмова від медичної допомоги

Цей зміст призначений лише для інформаційних та освітніх цілей. Він не призначений для надання медичної консультації або заміни такої консультації чи лікування в особистого лікаря. Усім читачам цього матеріалу рекомендується проконсультуватися зі своїми лікарями або кваліфікованими фахівцями в галузі охорони здоров'я. UAmedTOURS не несе відповідальності за можливі наслідки для здоров'я будь-якої особи або осіб, які читають або дотримуються інформації, що міститься в цьому освітньому контенті. Усі читачі цього контенту, особливо ті, хто приймає рецептурні або безрецептурні препарати, повинні проконсультуватися зі своїми лікарями, перш ніж вносити будь-які зміни до свого раціону, способу життя, вживати пігулки або інші факти, що можуть вплинути на ваше фізичне та психологічне здоров'я.


Чи вважаєте ви цю статтю корисною?
15 людей вважають її корисною

Читати далі:

Грузія є однією з небагатьох країн Європи, де сурогатне материнство є легальним та регулюється законодавством. Переваги Переваги програми сурогатного мате...
Сурогатне материнство в Європі є легальним в наступних країнах: Країна Доступ до сурогатного материнства Участь...
Станом на 2024 рік на територію України можна приїхати трьома способами: на поїзді, на автобусі, і на особистому автомобілі. З 24 лютого 2022 року авіас...